DWN: Oligarcha vyfoukl dvě miliardy dolarů z pomoci MMF Ukrajině!

DWN: Oligarcha vyfoukl dvě miliardy dolarů z pomoci MMF Ukrajině!
29.8.2015  První zprávy

Německý list zjistil, že téměř dvě miliardy dolarů z počáteční tranše MMF pro Ukrajinu se ocitly na kyperských účtech Privatbank, vlastněné oligarchou Kolomejským.
Zhmotňují se tak černé vize mnoha skeptiků, kteří varovali před nekontrolovatelnou finanční pomocí Ukrajině a její oligarchickou “černou dírou”.
Ukrajinský oligarcha, bývalý guvernér regionu Dněpropetrovska, Igor Kolomojsky se obohatil na finanční pomocí MMF, která směřovala k rozvoji ukrajinské ekonomiky, píše německé vydání Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Mezinárodní měnový fond teoreticky musel kontrolovat rozdělování finančních prostředků poskytovaných na Ukrajinu ve výši 17 miliard dolarů. Tyto finanční prostředky byly určeny k stabilizaci hospodářství země.
List s jistou rozkoší připomíná slova šéfky MMF Christine Lagardeové, která v  souvislosti s první tranší 4,5 miliard dolarů chválila ukrajinskou vládu, že předložila „odvážný program k zajistění finanční stability“.

Podle DWN, ale 40% z celkové částky první finanční pomoci získala Privatbank, vlastněná Igorem Kolomojským. Výsledkem je, že navzdory úsilí mezinárodních věřitelů se ekonomická situace na Ukrajině zhoršila, a  téměř dvě miliardy dolarů z počáteční tranše Mezinárodního měnového fondu ve výši 4,5 miliardy dolarů zmizely „temnými kanály”.

Autor také upozorňuje na vyšetřování vedené ukrajinským protikorupčního projektem Naše haléře, který zjistil, že peníze poskytnuté MMF, byly staženy do zahraničí prostřednictvím offshorových účtů na kyperskou Privatbank.

Jak autor uvádí, transakce převedení 1,8 miliardy dolarů byla nezákonná, ovšem ukrajinská vláda nemůže na Igora Kolomojského dosáhnout, protože je nyní ve Spojených státech.

Článek připomíná, že předtím, než došlo ke konfliktu s prezidentem Ukrajiny Petro Porošenkem, byl Igor Kolomojsky příznivě vnímán kyjevskou vládou za financování polovojenských praporů, které se účastnily bojů na východě země (Dnipro-1 a Dnipro-2) a patrně zachráníly ukrajinskou armádu od porážky. Autor článku uvádí, že se proto zřejmě v Kyjevě nestrhl žádný povyk ohledně zmizelých 1,8 miliardy dolarů. Poté se oligarcha snažil připojit k boji o moc v zemi pokusem o převzetí vedení podniků Ukrnafta a Ukrtransnafta, ale neuspěl a byl odvolán z funkce guvernéra regionu Dněpropetrovsk.

Ředitel Kennanova ústavu Matthew Rojanský popisuje Kolomojského jako “nejslavnějšího lupiče mezi oligarchy”. Podle něj byla snaha Kolomejského obsadit podniky součástí dohody se Spojenými státy, na které ukrajinský oligarcha přenesl kontrolu nad regionem a podniky, a  proto byl odstraněn z „černé listiny“ USA, aby mohl vstoupit na území Spojených států.

 
(kou, prvnizpravy.cz, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, foto: arch. –
Igor Kolomojsky, ukrajinský oligarcha
 
 
 
Související: