Fitch šokuje Kyjev: Bankrot Ukrajiny je nevyhnutelný!

Fitch šokuje Kyjev: Bankrot Ukrajiny je nevyhnutelný!
29. 8. 2015   První zprávy

Poté, co premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk nadšeně oznámil Ukrajincům „skvělou finanční novinu“, že se země dohodla s věřiteli na snížení dluhu, explodovala zdrcující zpráva ratingové společnosti Fitch.
Místo kladné odezvy, agentura Fitch suše oznámila, že bankrot Ukrajiny je “nevyhnutelný”!
Mezinárodní ratingová agentura Fitch snížila suverénní rating Ukrajiny v cizí měně z výchozí úrovně CC na C, což znamená, že bankrot Ukrajiny je nevyhnutelný. Uvedla to v dokumentu zveřejněného ve čtvrtek 27. srpna na svých internetových stránkách. Reagovala tak na právě zveřejněnou dohodu Ukrajiny s věřiteli.

Důvodem byla zpráva o restrukturalizaci 20 procent zahraničního dluhu Ukrajiny, tedy asi 3,8 miliardy dolarů. Zároveň dohoda s věřiteli je předpokladem pro pokračování finanční pomoci Kyjevu ze strany MMF.

Toto opatření je sice považováno agenturou za snahu Kyjeva oddálit bankrot, což věřitelům přinese ztráty, ale také, že se jedná o důkaz, že v  případě plnění dluhu země je bankrot nevyhnutelný.

Přes právě uvedenou dohodu, kdy Kyjev vyzval Rusko, aby rovněž odepsalo Ukrajině něco z celkového dluhu 3 miliard dolarů, a to to okamžitě odmítlo, Fitch v současné době nevidí takový vývoj, který by mohl pozitivně ovlivnit rating země.

27. srpna ministryně financí Ukrajiny Natalia Jaresková oznámila, že dosáhla dohody s věřiteli o restrukturalizaci dluhu. Ukrajinská vláda rovněž souhlasila s odkladem splátek jistin ve výši 18 miliard dolarů. Podle podmínek vyhlášených v Kyjevě, byla doba splatnost dluhopisů na Ukrajině posunuta o čtyři roky. Jejich úroková sazba se sníží na 7,75 procenta ročně.

Pro Ukrajince musí být navíc další studenou sprchou prohlášení Jareskové, že část z „ušetřených“ 3,8 miliard dolarů bude vynaloženo na armádu. Přeloženo do srozumitelného jazyka – na válku!

Kyjev celkově dluží 70 miliard dolarů a dohoda s věřiteli má jen ten význam, že umožní zapojení MMF do další finanční pomoci Ukrajině.

(kou, prvnizpravy.cz, fitchratings.com, foto: arch. –

Arsenij Jaceňuk, ukrajinský premiér)

 

 
Související: