Guardian: Válečné hry NATO a Ruska přibližují totální konflikt!

13.8. 2015   První zprávy

Cvičení jsou reálným rizikem vzniku války
Vojenská cvičení Ruska a NATO jsou jasně zaměřena k přípravě na plnohodnotnou válku, konstatují analytici centra European Leadership Network.Centrum zveřejnilo zprávu s názvem „Příprava na nejhorší: Připravují vojenská cvičení Ruska a NATO možnost války v Evropě?” Odborníci analyzovali cvičení ruských jednotek, které se konalo v březnu tohoto roku za účasti 80 tisíc vojáků a cvičení NATO v červnu, jehož se zúčastnilo 15 tisíc vojáků z 22 zemí.

Zároveň tato cvičení posilují již značné napětí mezi Ruskem a Západem a zvyšují riziko totálního konfliktu, uvedl The Guardian sice jednoduchý, ale o to děsivější důsledek.
„V obou případech je zřejmé, že každá strana, která provádí cvičení, zvažuje nejen možnost druhé strany, ale s největší pravděpodobností přemýšlí o plánech vedení války,” uvádí se ve zprávě. Zdůraznila, že zatímco mluvčí mohou hovořit, že se cvičení provádí proti hypotetickému protivníkovi, „Rusko se připravuje na konflikt s NATO a NATO na případnou konfrontaci s Ruskem”.

Odborníci z centra Evropské Leadership Network varovali, že vojenská cvičení „ jsou považována každou ze stran za provokaci, a živí tak růst nedůvěry a nepředvídatelnosti”. „Všichni se zaměřují na základ cvičení jakožto hlavní odstrašující metodu. Provází je však negativní jev – právě tato cvičení ovlivňují míru rizika,” konstatoval ředitel centra Ian Kearns.

National Interest: USA a Rusko si nemusí všimnout, že začala válka

„Je životně důležité, aby se posílily kontakty mezi NATO a Ruskem zvláště s ohledně plánů a grafikonů vojenských cvičení,” uvádí zpráva. Tak by bylo možné vyhnout se eskalaci napětí a snížení možnosti neúmyslné kolize. Do předávání informací o připravovaných cvičení by se měla zangažovat OBSE, navrhuje zpráva centra.

Kromě toho autoři radí jak Rusku, tak i NATO, aby zvážily výhody a nevýhody rozsáhlých cvičení v příhraničních oblastech a „zdrženlivost v jejich měřítku”.

První zprávy,Jiří Kouda