Každý den nás škubou jako slepice!

Ladislav Kašuka
25.8. 2015        blog idnes
Cizí soukromé v různých obřích korporacích sloučené masokombináty a obchodní řetězce nás všechny se souhlasem našich zaprodaných politiků každý den nehorázně okrádají na jídle! Jako příklad Vám v tomto článku vysvětlím, jak je to doopravdy kupříkladu s hovězím masem, které se uměle vyšroubovanou cenou stalo pro většinu národa sotva párkrát do měsíce možnou stravou (někteří si ho dokonce už nemohou dovolit ani ke svíčkové omáčce na vánoce)!

Takže začneme u chovatelů dobytka:

Mezi těmito lidmi je spousta poctivých dříčů, kteří chovají dobytek v „malém“ v rámci pár desítek, maximálně stovek kusů a ti tomu jak se říká, dávají úplně vše, žijíce na rančích, kde se volně pase jejich stádo, téměř ve stylu opravdových kovbojů, jak je známe z westernů.

Jejich dobytek není namačkán v těsných kójích, není dokrmován chemií, růstovým hormonem, ani antibiotiky, jako dobytek, z kterého je dováženo do České republiky hovězí maso a další jiná „potrava kupříkladu z Polska, ale i z jiných zemí. Přesto jsou tito drobní chovatelé nakonec donuceni prodat svůj dobytek velkým masokombinátům, patřícím pod ještě větší zahraniční korporace za směšnou výkupní cenu!

Většina z Vás teď bude nejspíše šokována tím, co se tu dozví, ale pravda je, že nenažrané soukromé korporace nutí tyto poctivé chovatele, kteří musí tvrdě pracovat na svých farmách a rančích opravdu od úsvitu do západu slunce prodávat poražené maso za opravdu směšně nízké ceny! Výkup takového hovězího masa se pohybuje v rozmezí od 30 maximálně do 50 korun za kilo! Poražený a vyvržený dobytek se prodává po celých půlkách, což znamená, že v této ceně jsou všechny druhy masa poraženého zvířete, včetně pravé svíčkové, kterou Vám pak v obchodě prodají v ceně okolo 800 korun za kilo, což je nejméně 16 násobek ceny, za kterou to maso bylo od chovatelů odkoupeno!

Velká část populace bude kroutit hlavou, rozčilovat se a říkat, no jo, ale co s tím můžeme dělat, zákon nabídky a poptávky je neúprosný! Prdlajs dámy a pánové, jde to i jinak a mnohem lépe, než cpát peníze do chřtánu cizím podnikům, co nakonec své nepoctivé a nehorázné zisky ani nedaní v České republice a navíc spoustu masa dovážet ze zemí, o kterých víme, že půlka toho co nám dodají je antibiotiky a solí na posyp silnic napěchované svinstvo!

Řešením jsou státem vlastněné velkofarmy, z kterých do našich českých obchodů bude dodáváno námi kontrolované maso, mléko a jiné komodity za slušnou cenu přijatelnou pro všechny poctivě pracující občany! Někteří lidé to již nepamatují, ale ještě méně než před třiceti lety byla naše země v těchto věcech soběstačná a dokonce vyvážela přebytky. Hovězí maso pak na krámě stálo dokonce ještě méně než vepřové a lidé do sebe nemuseli cpát doslova jedovaté jídlo z dovozu a různou konzervací a nafukováním objemu a váhy zkažené, původně dobré maso od poctivých drobných chovatelů, kteří by si zasloužili dostávat za své maso minimálně 50% z ceny, za které bude prodáváno v obchodech, protože 90% práce oddřou právě oni!

Myslím, že nemá cenu dále psát o tom, jak nás korporace okrádají na kvalitě, gramáži a ceně, třeba oproti Německu u mnoha dalších potravin. Věřte my, že jsou to nehorázné sumy, které končí v kapsách několika málo zlodějů a ostatní lidé z nich nemají vůbec nic. Okrádáni jsou všichni, včetně Němců a ostatních národů na celé planetě, jen některé jako nás v ČR okrádají ještě více než jiné! Jedinou cestou z toho balastu jsou státem vlastněné velké národní podniky, antikorporátní politika a podpora vlastních poctivých českých, drobných a středních živnostníků!.