Kolik je dost?

napsal Vidlák 
22. 8. 2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/


Tak kurňa, jsme lidi ne? Začal jsem vozit v autě pytel rýže. To kdybych někde narazil na nějaké ty imigranty, abych jim dal nějaký gáblík, než je chytnou policajti. Možná, než ty policajty sám zavolám… zdravím BRENe. 

Zatím jsou jako yetti – furt se o nich mluví, ale ještě jsem ani jednoho neviděl.

Někteří sousedi už ale dokonce provedli upgrade svých psů a k vometákům přidali ještě něco velkého a krvežíznivého. Kamarád, co dělá na střelnici, zažívá konjunkturu, každý vesnický vůl si dělá zbroják. Prý až se také rozhodnu chránit před běženci rodinu a majetek, mám si udělat papíry na samonabíjecí brokovnici. Puška je prý nesmysl. Zatím ještě odolávám.

Také máme nového pana faráře, který nějak musí prokázat, že nové koště dobře mete. Tak se pouští do lecjakých zákoutí jihomoravských evangelických duší a mezi jinými se i jeho dotýkají xenofobní nálady zdejšího obyvatelstva a pustil se s nimi do boje. Už jsem se dozvěděl, že imigranti nejsou zlo, ale absolutní dobro, máme jim pomáhat ze všech sil a být jim bratry v jejich nelehkém putování.

Navrhl jsem, pod dojmem z uvedeného kázání, že bychom nemuseli dělat rekonstrukci farního bytu, bo ten starý ještě chvíli vydrží a peníze na to připravené bychom mohli využít právě na záchranu nějakých těch běženců. Nadšení nad pácháním dobra tak velmi rychle vyhaslo. Opatrně mi vysvětlili, že to bylo myšleno tak, že se STÁT musí postarat. Ne my osobně, to někdo jiný má nést náklady. Kromě toho jde jen o tisíc lidí a kousek.

Opatrně jsem ze zeptal, jestli to je konečné číslo. Protože kupříkladu v Německu mají letos migrantů dvakrát tolik než předpokládali. Viděl jsem pár videí, kde různí deutsche Aktivisten spílali obyvatelstvu, že jsou rasisti, protože těch imigrantů bude nejvíc dvě sta tisíc. A dnes, po pár měsících se mluví o třech čtvrtinách milionu. A řekl bych, že se zase seknou. Jak dlouho tam vydrží nebýt xenofobní?

Kolik imigrantů bude dost? Jasně, bavit se o tisícovce lidí je spíš trapné, ale zatím to nevypadá, že by už v Eritrei nikdo další nechtěl odcházet. V Sýrii se válčí furt a čím dál víc. Jen v Damašku jsou čtyři miliony lidí, kteří tam před válkou nebyli. Zřejmě brzy zvednou kotvy. Kolik lidí jsme schopni do této zemičky přijmout, abychom to ještě zvládli? Deset tisíc? Sto tisíc? Nebo milion, jak říká aktivista Kohout? Od jakého čísla už budeme mít právo na imigraci poukazovat jako problém? Kolik imigrantů tu bude muset umřít, nebo kolik incidentů se musí stát, abychom mohli říct, že už je to vážné?

Mám obavu, že se pak dozvíme, že zase STÁT něco nezvládl. Nejdřív jsme mu nedali na výběr a musel přijmout migranty, aby nebyl rasistický a zlý a až se pak ukáže, že je zle, tak se zase bude muset postarat někdo jiný?

Prosím vás lidi o odpověď. Jsou mezi námi pro i proti. Prosím řekněte mi, kolik si vy sami myslíte, že je maximální množství imigrantů, které ještě můžeme zvládnout a jak dlouho potrvá, než je tu budeme mít. Nebavme se o všech možných hororech a temné budoucnosti. Zkusme si naprosto jasně říct, kolik lidí odjinud se sem vejde a za jakých podmínek.

 
(Redakčně upraveno)