M. Zeman se setkal s Krúpou, podpořil ho v kauze bytů OKD

bakalaJiří Paroubek
20.8.2015 Vaše věc

Nelze nevyjádřit sympatie pro rychlý zásah prezidenta republiky, který se sešel se slovenským miliardářem Krúpou a vyjádřil mu svou podporu v boji, který Krúpa zahájil proti Z. Bakalovi ve věci prodeje téměř 44 000 bývalých hornických bytů i s nájemníky investorské společnosti Round Hill Capital.
Přesně řečeno ve věci prodeje těch bytových jednotek, které měl Bakala podle smlouvy se státem nabídnout k odkoupení přednostně zájemcům z řad nájemníků.

Bylo by dobré, aby se prezident Zeman a P. Krúpa spojili se skutečnými odborníky na bytovou politiku, kteří doporučují právní postup, jenž bude Bakalovi nanejvýš nepříjemný a na jehož konci by mělo být zrušení kupní smlouvy s Round Hill Group.

Odborníci v oblasti bydlení doporučují, aby na Bakalu některý vlastník nebo pronajimatel bytového fondu v ČR, tedy Bakalův konkurent, podal žalobu na nepovolenou veřejnou podporu. Nezávislý soud by měl v tomto případě rozhodnout ve prospěch žalobce. Pokud by žalobce neuspěl u českého soudu, téměř s jistotou by se mu to povedlo u soudu mezinárodního.

V případě úspěchu žaloby by ministr financí musel odstoupit od smlouvy, která v roce stvrdila prodej minoritní části OKD, včetně oněch téměř 44 tisíc bytů, nebo po Bakalovi žádat vrácení cenového rozdílu.