Na Ukrajině dozrává druhá občanská válka

Stephen Cohen
10.8.02015   Sputník
To, co se teď děje na Ukrajině, je téměř určitě začátek druhé občanské války, prohlásil americký historik, profesor Stephen Cohen, vystupující v programu Johna Batchelora.Podle názoru  jeho názoru to bude válka mezi vládou v Kyjevě, kterou podporuje Washington, a hnutím ultanacionalistů, jejichž počet na Ukrajině roste. Pravděpodobně největší moc v rámci tohoto hnutí mají bojovníci skupiny Pravý sektor, mezi nimiž jsou podle jeho slov i neonacisté.

Pravý sektor je ukrajinské sdružení radikálních nacionalistických organizací, které je v Rusku zakázané. Proti vedoucímu představiteli tohoto hnutí, Dmytru Jarošovi, bylo v Rusku zahájeno trestní stíhání za vyzývání k teroristické činnosti. V lednu 2014 se bojovníci hnutí účastnili srážek s milicí a obsazení administrativních budov, a od dubna — potlačení protestů na východě Ukrajiny.

Pravý sektor je Islámský stát na evropský způsob?Zdroj předpokládá, že Porošenko je už unavený z války a snaží se dodržovat Minské dohody, chápe, že je to jediný způsob, jak si udržet prezidentské křeslo. Ovšem ultrapravicové síly mu nedovolí jednat se zástupci Donbasu, ačkoliv je to jeden z bodů dohod, uzavřených v únoru.

V souvislosti s tím Cohen prosí představitele USA, kteří vyzývají k odeslání zbraní na Ukrajinu, aby se zamysleli nad tím, komu konkrétně pomáhají: režimu Porošenko nebo Pravému sektoru. Na oficiální úrovni tuto otázku nikdo projednávat nechce, poznamenává historik.

Cohen v úvaze o tom, jak přijímá ukrajinský konflikt USA a Evropa, přiznává, že rozdíl mezi nimi roste, a to znamená, že politika Washingtonu ve vztahu k Rusku a Ukrajině krachuje.

Jeden z důvodů je nespokojenost se sankcemi proti Rusku. Podle slov Cohena, kdyby se několika kongresmanů zeptali na důvody sankcí, dostali by tři různé odpovědi, jelikož jistota jim v tomto ohledu chybí. Přičemž, poznamenává historik, ani jedna z uvedených příčin by nebyla dostatečným odůvodněním pro zavedení sankcí.

Média: Pravý sektor odmítl vydat účastníky událostí v MukačevuNěkdo z kongresmanů by uvedl jako důvod přisvojení Krymu Ruskem, ovšem je jasné, že zpátky do soustavy Ukrajiny se už poloostrov nevrátí, to znamená, že sankce, říká Cohen, by byly věčné. Někdo by spojil sankce s katastrofou Boeingu u Doněcka, ale experti dosud nedošli k jednoznačným závěrům, kdo je vinen v této havárii.

Třetí možná příčina — „vpád” Ruska na Ukrajinu. Ovšem, jak poznamenává Cohen, krize na východě země začala občanskou válkou, a v té době Rusko, podle jeho slov, podporovalo východ země a Západ podporoval Kyjev. To znamená, že jednání Západu by se v tomto případě podle jeho názoru také mohlo nazývat vpádem.