NATO a Rusko se trumfuje. A co takhle válka na zkoušku?

Horst Teltschik

27. 8. 2015   První zprávy
NATO se snaží v konfrontaci s Ruskem demonstrovat sílu, včetně rozsáhlých vojenských cvičení a nyní by měly být přemístěny do Evropy i stealth bombardéry F-22.
Horst Teltschik, politolog a bývalý vicekancléř úřadu spolkového kancléře Helmuta Kohla varuje před těmito hrozbami.



“Je obrovskou chybou, že NATO nekomunikuje s Ruskem,” říká Horst Teltschik.

Spojené státy přemístí na vojenské cvičení do Evropy neviditelné bombardéry F-22, Bundeswehr se účastní s pěti stíhačkami ochrany vzdušného prostoru nad pobaltskými státy a NATO otevře sídlo pro síly rychlé reakce v Litvě.

Je to přiměřená reakce na “ruskou agresi” ?

Zatímco mluvčí Severoatlantické aliance tyto aktivity v poslední době obhajoval jako adekvátní odpověď na “zvýšení ruské agrese”, objevují se také kritické hlasy proti strategii NATO vůči Rusku..

Jedna z kritických zpráv přichází z londýnského Evropského Leadership Network (ELN), jedná se o zprávu s názvem “Příprava na nejhorší: Vojenská cvičení Ruska a NATO jako příprava války v Evropě”. podle publikace je současná konfrontace a strategie Rusko-NATO vysoce nebezpečná.
Autoři publikace upozorňují, že manévry nadále zhoršují napětí na obou stranách. Podobně negativně vnímá NATO i ruská vojenská cvičení v sousedních zemích.

“Tyto manévry je třeba chápat jako vzájemné hrozby. Rusko se snaží zastrašovat NATO – a naopak, “říká Horst Teltschik. Podobné manévry vždy existovaly, a to i ze strany NATO. Ale stejná strategie ze strany Ruska i NATO je velmi nebezpečná,” říká expert a dodává, “během studené války politika NATO byla moudřejší, než je tomu dnes”.

Na rozdíl od minulosti nyní zanedbává Severoatlantická aliance dialog a spolupráci s Ruskem. “Myslím si, že to je obrovská chyba,” řekl Teltschik, “jen díky dialogu lze zabránit konfrontaci.”
Místo toho, ale NATO naprosto zmrazilo možnosti k budování důvěry a spolupráci s Ruskem, obviňuje bývalý Kohlův poradce Severoatlantickou alianci.

O politice zmírňování napětí by se mohlo více mluvit, je přesvědčen Teltschik. Hodně z důvěry mezi Ruskem a NATO, která byla pečlivě budována v uplynulých desetiletích, nyní svou strategií NATO zničilo.

Ve zprávě londýnského Evropského Leadership Network se dokonce píše, že Rusko se již připravuje na konflikt s NATO – “a NATO se připravuje na konfrontaci s Ruskem”.

Teltschik: Podle mne, ale k válce nejspíše nedojde

“K válce mezi Ruskem a zeměmi NATO, myslím nedojde. Nechce ji ani jedna strana, ” je přesvědčen Teltschik.

Přesto tyto hrozby, jež vyjadřují obě strany současné mohou být nebezpečné. “Může se stát, že jedna ze stran bude více nervózní a vznikne incident,” říká Teltschik.
Nicméně, zrovna tak Teltschik doufá, že napětí mezi Ruskem a NATO by se mohlo v dohledné budoucnosti zmenšovat. V pobaltských zemích bude hlídat vzdušný prostor od září jen devět stíhaček NATO. Předtím jich tam bylo 16. “A to je třeba hodnotit pozitivně,” řekl Teltschik.

“Krok správným směrem by bylo rozhodnutí obnovit přímou linku mezi NATO a ruskou armádou. V krizových situacích to může být hodně důležité,” dodává Horst Teltschik.

Horst Teltschik byl jedním z nejbližších poradců Helmuta Kohla v letech 1999 až 2008. Jako čestný profesor Teltschik přednášel na Technické univerzitě v Mnichově. Teltschik byl členem četných výborů rady BMW , Boeingu a Roche a i nyní je členem v různých amerických a švýcarských firmách. Ekonomický a politický poradce je členem prezidia německo-ruského fóra o surovinách.

(rp,prvnizpravy.cz,focus,foto:arch.)

Genscher: Je nutné opustit politiku konfrontace a zasednout ke stolu