Některá obvinění Assange ve Švédsku zanikla – Assange se přesto ukrývá na ekvádorském velvyslanectví

J. Assange v ekvádorském ‘exilu’
20. 8. 2015  Zvědavec
 
Zakladatel Wikileaks, Julian Assange, který se bojí vydání do USA, zůstane na ekvádorském velvyslanectví v Británii. Je tam již tři roky. Z Londýna informuje Samira Shackle.

V červnu 2012 zakladatel Wikileaks Julian Assange požádal o azyl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně a řekl, že se obává, že pokud by byl poslán do Švédska, aby tam čelil obvinění se sexuálního obtěžování, mohl by být vydán do Spojených států, kde by stanul před soudem za uveřejnění tajných dokumentů. Tehdy v srpnu mu byl udělen azyl a od té doby je na velvyslanectví.

Obvinění vznesená proti Assangeovi byla sdělena švédskými úřady v polovině srpna 2010. Během minulého týdne tři ze čtyř potenciálních obvinění, kterým mohl čelit, vypršela; podle švédských zákonů musí být podezřelý obviněn ze sexuálního obtěžování do pěti let po incidentu. Stále však může být po dalších pět let obviněn ze znásilnění.

Assange, který vždy tato obvinění odmítal, nemá v ruce formální obvinění, protože prokurátoři nebyli schopni ho vyslechnout. Odmítal opustit velvyslanectví a odjet do Švédska, a až donedávna ho švédští prokurátoři odmítali vyslechnout v Londýně. Počátkem tohoto roku svůj postoj změnili, ale Ekvádor údajně neudělil potřebné svolení: „Výslech je potřebný pro vyšetřování,“ řekl mluvčí švédské prokuratury.

„To se, samozřejmě, zdá být kontraintuitivním,“ sdělil londýnský právník a vykladač práva David Allen Green. „Zcela určitě to nemůže být tak, že by se Assange spoléhal na své odmítání odjet do Švédska, aby unikl zodpovědnosti za obvinění. Nicméně to tak vypadá.“
 
Diplomatický spor

Dokonce i po vypršení lhůty pro obvinění není pravděpodobné, že Assange v brzké době opustí ekvádorské velvyslanectví. Pokud udělá krok mimo budovu, Británie ho stále může vydat do Švédska na základě zbývajícího obvinění. Jak v Anglii, tak ve Walesu se na něj vztahují následky za porušení podmínek kauce tím, že požádal o azyl Ekvádor. Podle Greena by za to mohl strávit 10 týdnů ve vězení. Assange by také mohl být deportován z Británie do rodné Austrálie.

„Assange nebude schopen opustit ekvádorské velvyslanectví v Londýně, kde strávil tři roky pod ochranou azylu,“ prohlásil jeho americký právník DW Carey Shenkman. „Británie říká, že Assange zatkne stejně, bez ohledu na to, jestli případ ve Švédsku bude odložen. Ekvádor poskytl Assangeovi azyl kvůli americkým pokusům stíhat Assange a Wikileaks, vydavatelskou organizaci, za špionáž. Británie odmítá potvrdit či vyvrátit, že obdržela americkou žádost o vydání. Británie žádné sliby, že nevydá Assange do Spojených států, neposkytne.“

Američtí představitelé však řekli, že nepodali formální žádost o vydání, a pokud by Assange čelil ve Spojených státech trestu smrti za napomáhání při rozšiřování dokumentů, švédské úřady uvedly, že by ho tam před soud neposlaly.

Tato záležitost vážně zhoršila vztahy mezi Británií a Ekvádorem. Británie dokonce podala formální stížnost v Quitu. „Ekvádor musí uznat, že jeho rozhodnutí ukrývat pana Assange po více než tři roky brání v řádném chodu spravedlnosti,“, uvedl v prohlášení britský ministr pro záležitosti zahraničí a Britského společenství Hugo Swire. „V důsledku toho nyní některá závažná obvinění ze sexuálních deliktů vznesená proti němu vyprší. Je zcela nepřijatelné, aby britský daňový poplatník musel platit účet za toto zneužití diplomatických vztahů.“

Ekvádor ránu vrátil a ministr zahraničí Xavier Lasso řekl, že „britská vláda nese jako jediná zodpovědnost za toto invazivní a zbytečné nasazení policie“.

Za udržování nepřetržité policejní přítomnosti kolem velvyslanectví, aby mohla Assange po případném vyjití zatknout, bylo utraceno přes 10 milionů liber. Mluvčí Metropolitní policie částku potvrdil, ale odmítl sdělit počet policistů nasazených u velvyslanectví.

Obvinění ze znásilnění vyprší až v r. 2020. Ekvádorské úřady uvedly, že Assange může zůstat na velvyslanectví jak dlouho bude chtít. Za roky strávené tam s ním udělalo rozhovor několik novinářů a příležitostně oslovil veřejnost prostřednictvím videospojení. K jeho slavným návštěvníkům patří Yoko Ono, Lady Gaga, Eric Cantona a Pamela Andreson. Ken Loach, filmový režisér, daroval chodící pás, aby mohl Assange cvičit. Zatím to vypadá, že tato podivná domovní existence bude pokračovat.

Assange still holed up as allegations in Sweden expire vyšel na dw.com.