Obyčejný příběh obyčejné války

Pietro-de-trevill 
16.8.2015  Kosa zostra čili  https://vlkovobloguje.wordpress.com/
 

Kosa má dnes zase autorskou premieru. Nového autora, který provozuje vlastní blog. Ale zkusil na Kose štěstí s  tímhle filigránským, ale navýsost hutným textem. Jednoho lidského příběhu. V genezi jedné nesmyslné občanské války… Více není třeba dodávat. O hvězdopád nežádám. Nemám důvod vás žádat o něco, co tak jako tak přijde. Slovo má Pietro-de-trevill
Kdysi jsme křičeli, že něco je propaganda, dnes ji v klidu přijímáme jako absolutní pravdu a zvykli jsme si opět na černobílý svět. S tím že my, tím myslím ten atlantický koridor, je logicky bílý. A když vrháme bomby někam s ušlechtilým cílem, tak vlastně pácháme dobro. Ta druhá strana, kdyby do ulic házela kytky, tak v tom najdeme určitě něco hodně zákeřného. Vypukla EBOLA a USA do Afriky poslalo kontingent vojáků jako humanitární pomoc. Kuba poslala 500 doktorů. Bohužel zase špatně. Protože ten zlý Castro je donutil podepsat, že když Ebolou sami onemocní tak se nevrátí.

Já měl od 95. roku kamaráda Ukrajince,ruského původu, co se narodil na Donbase a žil v Kyjevě. Byl to učitel na nějakém tom jejich polytechnickém institutu a učil matematiku. Poznali jsme se tady v ČR na jedné velké stavbě, kde pracoval jako zedník, aby si v Kyjevě mohl koupit byt. Pomáhal nám se zednickou. Protože my byli elektrikáři a ušili na sebe past. Podepsali jsme zadavatelem předloženou smlouvu a museli pak po sobě uklízet a zazdívat díry ve zdech, obezdívat rozvodné skříně a neuměli to. On to uměl. A tak rok bydlel u nás na ubytovně v našem pokoji, aby nám po večerech mohl pomáhat a nemusel s ostatními otroky jezdit na ubikace do Karlových Varů. Vypili jsme spoustu vodky a probrali teorie bližšího i vzdáleného vesmíru … stali se z nás kamarádi. On se potom vrátil na UA, já na Moravu a už jsme si jen občas psali, protože začal opět pracovat jako vysokoškolský učitel. Nejdřív pohlednice a dopisy, potom maily. Roky plynuly a pomalu jsme si už jen přáli k vánocům … s novym godom etc.

Poslední rok se něco změnilo. Nejdřív postával na tom jejich Majdanu a myslel si, že něco změní. Později před vánoci občas prohodil, že má strach, protože tam už nejsou normální lidi jako on a že on hesla typu Rusové do plynu křičet neumí … pak to šlo ráz na ráz. V práci začátkem dubna zažil něco jako veřejný lynč. Potom mu zapálili dveře od bytu, který si koupil za to, co u nás vydělal. Ženu a děti poslal na Donbas, ještě než se začalo na Majdanu střílet. On sám nechtěl odejít, protože věřil, že se to uklidní, koupí nové dveře a vrátí se do práce. Hned těsně po tom, co Ukrajinci dotáhli na Donbas artilerii, tak se strefili do domu jeho matky a ta je mrtvá. Nezabili ji Rusové, ale granát z děla ukrajinské armády … Proto ženu s dětmi poslal k příbuzným do Ruska. Má je tam každý, ale on sám byl rodem v deseti pokoleních z Donbasu … ukrajinský Rus. Když v létě zjistil, že v Kyjevě si už neškrtne, že mu zapálili i ty druhé dveře, tak za poslední peníze koupil pořádné boty a zbytek už nafasoval asi v Doněcku. Maskáče samopal etc. … Tam jel nějak přes Rusko, takže statisticky jeden ruský zelený mužík, jak tomu říkáme my tady a vedle v Americe. Poslední mail než padl, mi došel na konci října, přemlouval jsem ho, aby klidně dojel sem k nám i s rodinou … že to nějak uděláme … nikdy neodpověděl … už neodpoví.

Ptal jsem se ho, jak tohle vznikne, jakou to má genezi. Odpověděl mi, latentní nenávist je v nás 200 let, ale Ukrajinci primárně nenávidí židy a Poláky (říká se, že Stalin vytrávil v 30. letech půl Ukrajiny, ale pravdy je to jen půl, ta větší půlka zemřela na té straně, kterou okupovali Poláci. No a židé v tom kraji mohli vždy za všechno). Bohužel ingerence NGO a propaganda z latentní nenávisti směřované k odvěkým nepřátelům přetavila toto do nenávisti proti všemu ruskému. Aby to šlo, museli brnkat na tu nejnižší strunu a podařilo se. Bohužel dnes slovutné evropské elity mají na Ukrajině za své protějšky lidi, kteří jsou v Evropě obecně považováni za bezpečnostní riziko a jejich činnost bedlivě monitorují tajné služby. Tohle se však celé Evropě vymstí. Participace Ruska na Ukrajině je přitom logická, protože UA je jejich předpolí vykoupené krví během II. ww. Je však více než dvacetiletá ingerence USA na UA přes svou ambasádu a různé NGO v pořádku? Jde opravdu jen o lidská práva, lásku, mír a demokracii, nebo o něco jiného? Proč dnes jeden z nejdravějších investorů světa tlačí na pilu? Nejde primárně o tuhle příležitost?

Loni v zimě evropští lídři společně s americkým lídrem pateticky hřímali, jak ten Janukovičův režim nesmí proti těm demokratům použít policii! Dnes po více než roce ten nový „autentický“ režim používá proti „teroristům“ dělostřelectvo … ale i když tam jsou třeba nějací Rusové z Ruska, pořád házejí granáty na hlavy občanům Ukrajiny. Proč jedni vzdorující byli pokryti propagandou ze západu a byli nedotknutelní, zatím co ti druzí, kterým se to nelíbilo nikoli?

A to ani nemluvě o tom, na kolik je zvláštní, že když už to skoro vypadalo na to, že Evropa dotlačila Janukovičův režim tam, kam chtěla, tak proběhl nelogický zásah neidentifikovaných snajperů a dohoda byla v prachu… Převrat byl dokonán.