Polák musí čistit Ukrajinci boty! Lidovky říkají: Soudruzi, nic se nestalo. Nejšťavnatější ruská propaganda jenom u nás na Freeglobu! (+ foto)

29. 8. 2015  FreeGlobe
 

Funkcionáři z „Lidových novin“ se už několikrát věnovali „pluku“ Azov, přičemž jejich upocenou snahou vždy bylo zkrášlit realitu a udělat z této jednotky jen trochu vlastenečtější ukrajinský oddíl. Varování před neonacismem pak vydávají za ruskou propagandu. Jejich „neovlivnitelní“ soudruzi, vedení nezištnou Sabinou Slonkovou, pak Freeglobe zařadili na seznam nepřátel republiky a šiřitelů nebezpečné ruské propagandy.
Abychom dostáli své pověsti, dovolíme si šířit další kousek šťavnaté ruské propagandy. Zajímavé je, že pochází z dílny proukrajinského polského aktivisty Tomasze Maciejczuka, který se na rozdíl od českých souvěrců cítí přeci jen poněkud znepokojen projevy neonacismu na Ukrajině. Ale možná někdo z investigativních lidově demokratických novinářů odhalí, že se jeho praděda jmenoval Ivan, a vše se nakonec zdárně vyjasní.

Maciejczuk upozornil na příspěvek, který něžný maskot „pluku“ Azov a dobrovolná básnířka, Zorjana Konovalecová, umístila na svém profilu v „Vkontakte“:

„Ještě Polsko nezhynulo, ale zhynout musí,
ještě Polák Ukrajinci boty čistit musí.“ (absolutní rým v originále)

Maciejczuk píše: „Zorjanu jsem poprvé viděl na kyjovském Majdanu během střetů s Janukovyčovou vládou. Už tehdy měla krajně nacionalistické názory a hlásila se k odkazu OUN-UPA. Dnes zašla Zorjana ještě dál – stala se dobrovolnicí kontroverzního pluku Azov.“

Maciejczuk pak zveřejnil její fotografie ze sociální sítě „Vkontakte“. Na jednom Zorjana pózuje před „oltáříkem“ s fotografií Stepana Bandery, na dalším spí v tričku neonacistické organizace Misanthropic Division a na jiné její kamarád ukazuje, jak vysoko skáče jeho pes. Krásná Zorjana také na svém profilu např. zveřejnila píseň opěvující Ukrajinu od Kavkazu po řeku San (sic!).

„Podporoval jsem revoluci na Majdanu, podporoval jsem Ukrajince ve válce na Donbasu, ale stále více mě znepokojuje móda radikálních ideologií mezi ukrajinskou mládeží. V těchto věcech nelze mlčet. Musíme reagovat,“ dodává Maciejczuk.

Zdroj: kresy.pl, wykop.pl