Porošenkovy mokré sny

porosenko

25.8.2015   Svobodné noviny

Má Rusko zájem o Ukrajinu? Ano, má- má zájem o Ukrajinu jako o obchodního partnera, ne však jako součást Ruska. Z jednoduchého důvodu- Ukrajina je bezedná jáma, neliší se mnoho od Řecka. Má Rusko zájem o Krym? Má, vždyť tam jsou situované ruské základny. Mělo Rusko zájem o vojenské obsazení Krymu? (tedy anexi)? Ne, protože Krym už začátkem 90. let jasně deklaroval zájem o nezávislost od Kyjeva, a vzdal se jí jen z obav vojenského útoku, nařízeného Kyjevem.
Kdo je vlastně Porošenko? Nikdo..zdánlivě legitimní prezident, ale jelikož k odvolání Janukovyče došlo násilím a porušením ukrajinské ústavy, je Porošenkův mandát neplatný. Tím spíš, že celá současná ukrajinská vláda a její orgány jsou fraškou svobody a demokracie. Různá zahraniční sebranka, která před volbami ani neměla ukrajinské občanství, dnes dostává posty, které jim byly přiděleny na základě protiústavních rozhodnutí Porošenka – například ve formě udělení občanství a to dokonce i hledanému zločinci.

porosenko

Porošenko je bývalý oligarcha, známý i díky své soukrommé armádě, která v jeho službách přesvědčovala „nepřizpůsobivé“ obchodní partnery o  tom, že chtějí obchodovat se současným prezidentem, jen o tom – nevědí. V jiným zemích se tento způsob podnikání nazývá – vydírání.

Chce Rusko napadnou Ukrajinu?
Proč by to dělalo? Mezinárodně by to neobhájilo a přibyly by mu starosti se správou a financováním obrovského území. Ale pokud by Rusko opravdu napadlo Ukrajinu, jak tvrdí Porošenko – dnes by už dávno bylo po  válce. Neofašistické tlupy by byly rozprášeny a na Ukrajině by vládl klid. Většina Ukrajinců si je dobře vědoma, že jejich stát dodnes nezkrachoval jen proto, že ho dotovalo právě Rusko. Ale právě dnes – pod vedením odborníků jako je Porošenko, Jaceňuk, či poradci jako Dzurinda, Mikloš, nebo Saakašvili – je velmi blízko krachu.
Proč tedy Porošenko neustále útočí na Rusko? Protože nemá na výběr. Dal Bruselu a národu sliby, které nedokáže splnit, a při mentalitě ukrajinského národa mu reálně hrozí nepříjemný trest. Nemluvě o tom, že i  jeho evropští spojenci ztrácejí trpělivost a navíc sami nemají peníze. Ne na válku s Ruskem.
A když se ukrajinské dobrodružství bude i nadále protahovat, evropští spojenci budou nuceni přehodnotit své priority a není těžké uhodnout, co udělají. Hodí Porošenka klidně přes palubu, jak to již nejednou udělali v minulosti s jinými. A stejně hodí přes palubu i zbytek odpadu, který Porošenka doprovází.
Porošenko už nemá na výběr. Hraje o všechno a proto šíří nesmysly. Ví, že Ukrajina bez Krymu nemá pro nikoho žádnou cenu.