Přebytek státního rozpočtu roste

Zbyněk Fiala
4.8.2015 zdroj

Státnímu rozpočtu nejvíc pomáhá snaha načerpat co nejvíc z evropských fondů, než se ruka se starým přídělem za pět měsíců uzavře. Mnohé podnikatele vyděsila vyhlídka elektronické evidence tržeb, jak je patrné z vyššího výběru korporátní daně a pojistného. Méně je na plnění rozpočtu vidět hospodářský růst, ten víc pomáhá zaměstnanosti.

Prudký pokles míry nezaměstnanosti na 5,0 procenta a rostoucí přebytek státního rozpočtu na 25,7 miliardy korun, to jsou dva úspěchy Sobotkovy vlády, kterými rozčeřila sezónu prázdninových veder. Pomohly k tomu extrémně příznivé podmínky, zejména nízká cena ropy (podle prognózy MF bude letos o čtvrtinu levnější než loni), mimořádný příliv evropských peněz a pokračující období prakticky bez inflace. K neúspěchům patří bezradnost vlády ve vztahu k uprchlíkům (přestože jsme pro ně jen nezajímavý průchoďák) a ještě větší bezradnost ve vztahu k české měně. Přesněji, ohromuje její neochota vyvolat konflikt s ČNB, která setrvačně pokračuje v intervencích v neprospěch koruny už jen proto, aby „neztratila tvář“.

http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2015/pokladni-plneni-leden-cervenec-22170

http://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2015/ministerstvo-financi-vydava-cervencovou-22147

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zamestnanost-a-nezamestnanost-podle-vysledku-vsps-2-ctvrtleti-2015

Levná koruna zdražuje dovozy, a protože naše ekonomika je mimořádně dovozně závislá (v prvním čtvrtletí rostl dovoz rychleji než vývoz), sype písek do soukolí. Co horšího, uměle oslabená koruna konzervuje to nejslabší v ekonomice, protože fakticky dotuje export neschopný konkurence. Zároveň blokuje posuny k vyšší přidané hodnotě, protože zdražuje dovážené technologie. ČNB by se mohla bránit, že nafukuje evropské fondy pro ČR, protože ty nám byly přiděleny v euro. Dostaneme tedy víc korun. Jenže to by mělo smysl, kdyby se korun nedostávalo. Pravý opak je však pravdou, v reálu zůstane nějakých sto miliard korun z dobíhajícího finančního období nevyužito.

Věnujme se raději těm lepším číslům. Statistických nezaměstnaných ubylo a zaměstnaných přibylo. V červnu jejich počet překročil 5 milionů osob, to už tu dlouho nebylo. Jsou do toho zahrnuti i podnikatelé, kterých je u nás skoro 900 tisíc, z toho 700 tisíc jsou sólisté, podnikatelé bez zaměstnanců. Jejich počet vytrvale roste. Část mohou tvořit spíše „švarcisté“, kteří jsou fakticky zaměstnanci, jen s tím rozdílem, že z ně zaměstnavatel neplatí pojistné. Další možná věří, že v pozici podnikatelů spíše seženou nějakou práci – kterou nemají. Zneklidňuje totiž postavení ČR na špici evropského žebříčku podle počtu podnikatelů bez zaměstnanců – hned za Řeckem, Bulharskem a Rumunskem.

https://www.czso.cz/documents/10180/20568827/czam080315analyza.pdf/e2611dce-7fa5-49dd-a4db-6b0bb8652243?version=1.0

Červencový přebytek státního rozpočtu (25,7 miliardy korun) je nafouklý hlavně dvakrát větším přírůstkem evropských fondů (o 49,3 miliardy korun), ale vedle toho zaznamenáváme vyšší výnos korporátních daní (o 5,3 miliardy korun) a zejména vyšší platební morálku u pojistného (o 12,4 miliardy korun).

Naplňuje se předpověď, že zákon o elektronické evidenci tržeb začne působit už ve chvíli, kdy se o něm začne mluvit. Ti opatrnější raději přistoupí na pravdivější vykazování už teď. Dovedou si totiž představit, jak by kontrolory navnadil pozdější skok v platbách. Proroctví pravice, že to bude k ničemu, tak vypadá stále méně přesvědčivě.

Ostatně Ministerstvu financí se povedl jeden takový pěkný skok, kvůli kterému se teď na něj slétají kritici jako vosy na hrušku. V loňském roce odmítalo vyplácet odpočty DPH a pomohlo si tak rychlou cestou k velkému jásotu nad rozpočtovým přebytkem. Jenže své odmítání platit neustálo, zaplatit musí, a tak mu vznikla díra v letošním inkasu DPH. Kraje a obce řvou, jsou na výběru DPH závislé. Moc tu nepomáhá uklidňování tvrzením, že do konce roku se to nějak srovná.