“Rozstřílený Doněck”

16. 8. 2015     kráceno, zdroj
Umění a válka jsou navzájem propojeny ve fotografiích Sergeje Ilnického, jehož snímek “Rozstřílený Doněck” byl vyhodnocen jako nejlepší v kategorii “Hlavní zpráva” ve World Press Photo 2015.


World Press Photo 2015 je v podstatě Nobelova cena ve světě fotografie. Na fotografii je zvěčněna zničená kuchyně v jednom z bytů v Doněcku.

Celkem bylo do soutěže zasláno 97 912 fotografií ze 131 zemí.

Snímek byl zaznamenán v loňském roce.

“V konfliktech mezi dvěma válčícími stranami je vždy třetí, nevinná strana, která trpí jen proto, že se ocitla řízením osudu mezi nimi. Tak já vždy fandím a soucítím s touto stranou. Jsou to civilisté, ženy, starci, děti, obyčejní lidé, kteří vůbec nechtějí válku a konflikty, kteří nenosí uniformy a neberou do rukou zbraně, kteří chtějí milovat a být milováni, vychovávat děti, těšit se z vnoučat, chtějí žít obyčejný život, aniž by byly jejich životy obětovány něčím globálním, amorfním nápadům a geopolitickým výhodám pro někoho. A když vidím jejich utrpení, stávám se svědkem jejich strádání, ztrát, smutku a smrtí, není mi vůbec lhostejné, kdo to všechno začal, kdo bombarduje klidná města a likviduje vesnice z povrchu zemského. Přeji si, aby to všechno přestalo. Proto jsem se snažil ukázat krutost, nesmyslnost a absurditu této občanské války, která tak lehce ničí životy,” říká fotograf.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová