Američané se naučili zavírat oči na válečná zvěrstva

 Tom Engelhardt 
16.8.2015   Sputník

Nehledě na to, že od doby teroristických útoků 11. září 2001 USA rozpoutaly nekonečnou řadu válek, konfliktů, ničivých programů z bezpilotních letounů atd., společenské mínění v zemi mlčí a Američané se snaží nevnímat válečná zvěrstva, píše autor knih o vojenských kampaních Washingtonu Tom Engelhardt v článku, uveřejněném ve vydání The Nation.
Podle názoru autora je to spojeno s tím, že po zaplavení země protiválečným hnutím v letech 1960-1970 se američtí politici a vojáci rozhodli přenechat bojové akce profesionálním vojákům a soukromým společnostem.

V letech vietnamské války, píše Engelhardt, Američané vnímali válečné akce tak, jako by se to dělo v sousední ulici. Veteráni Vietnamu předávali ilegálním médiím fotografie krutých vražd, místních obyvatel politých napalmem, ohořelých těl, a byli ochotni svědčit sami proti sobě na zasedáních proti válečným zločinům. Američané diskutovali o jednání vlády v kuchyni i na kongresu, tisíce lidí vycházelo do ulic s protesty, nedali klidně spát prezidentům Johnsonovi a Nixonovi.

Dnes protiválečné hnutí ve Spojených státech podle názoru novináře umřelo. Nehledě na statisíce padlých místních obyvatel v Iráku a desetitisíce zavražděných civilních obyvatel v Afganistánu pro současné Američany jakoby válka neexistovala. Válka se bez protiválečného hnutí změní pro USA ve válku bez zastavení, válku bez konce, uzavírá Engelhardt.