Rusko a Čína trpěly americké nevládní organizace příliš dlouho

7. 8. 2015       zdroj a původní zdroj
Pravým cílem amerických nevládních organizací je prosazování hegemonie Washingtonu a destabilizace jakýchkoli zemí, které to mohou překazit. Proto se americký analytik Paul Craig Roberts domnívá, že Čína a Rusko trpěly příliš dlouho jejich přítomnost na svém území a svou “trpělivostí” pouze povzbudily americké neokonzervativce.


“Rusko a Čína potřebovaly dvě desetiletí, aby si uvědomily, že organizace “za lidská práva” a “podporující demokracii”, které na jejich území působí, jsou podvratné organizace, financované ministerstvem zahraničí USA a řadou soukromých amerických fondů, které byly zřízeny Washingtonem, píše na svých webových stránkách americký analytik Paul Craig Roberts.

Podle něj je skutečným účelem tzv. neziskových organizací prosazování hegemonie Washingtonu a destabilizace jakýchkoli zemí, které to mohou překazit. Právě tato “pátá kolona Washingtonu” byla za “barevnými revolucemi” v zemích sousedících s Ruskem. A byla to ona, kdo v roce 2012 přiměla část Moskvanů vyjít do ulic ruského hlavního města a prohlásit, že Putin “ukradl volby”.

Tato americká propaganda ostatně neměla na Rusy žádný vliv, je přesvědčen Roberts. Píše, že 89% obyvatel Ruska podporuje svého prezidenta, ostatní ho nepodporují jen proto, že se domnívají, že jeho pozice vůči Západu je příliš mírná. Washingtonu se podařilo proměnit v “agenty a zrádce” jen 2-3% veškeré populace, která je za peníze připravena učinit svou zemi vazalem USA.

Přesto tato americká propaganda byla schopná přesvědčit samotné Američany a Evropany, že Putin se dostal k moci nezákonně a nyní má v úmyslu obnovit sovětské impérium a zničit Západ. “Mimochodem, zničit Západ není příliš obtížný úkol. Západ se z velké části už sám zničil,” poznamenává autor článku.

Roberts se také domnívá, že Čína, která se zabývala svým obohacením, se stala pro Washington snadným cílem. Podporuje proamerické profesory na čínských univerzitách a americké společnosti zapojují do svých rad příbuzné lidí, kteří patří k čínské vládnoucí třídě.

Poté, co se Spojené státy rozhodly, že už podplatily čínskou vládnoucí elitu, americké neziskové organizace zorganizovaly protesty v Hong Kongu v naději, že se budou šířit do zbytku Číny a že podplacené čínské orgány toto nebezpečí zpozorují příliš pozdě.

Rusko a Čína si však nakonec uvědomily, co se děje. Paul Craig Roberts je dokonce překvapen, že vládní orgány obou zemí, které Washington považuje za “hrozbu”, tak dlouho tolerovaly přítomnost zahraničních nevládních organizací. Taková “trpělivost” jen povzbudila americké neokonzervativce a “přiblížila svět ke konfliktu,” domnívá se autor.

Analytik je přesvědčen, že hrozbou pro USA není Rusko, Čína nebo jakákoliv jiná země. Skutečnou hrozbou pro Spojené státy je “šílená ideologie neokonzervativců o hegemonii Washingtonu nad světem a americkým lidem.” “Tento arogantní cíl zatahuje USA a jeho vazalské státy do jaderné války,” píše Roberts.

Autor se domnívá se, že kdyby EU měla rozumnou a nezávislou vládu, zakázala by kterémukoli ze svých členů rozmístit na svém území americké systémy protiraketové obrany a vojenské základny poblíž ruských hranic. Zároveň autor článku uvádí, že skupiny ve Washingtonu, jež lobují za zájmy zemí východní Evropy, se chtějí pomstít Sovětskému svazu, který již dávno neexistuje. Proto přesměrovávají svou nenávist na Rusko. “Ale Rusko nic neudělalo. Copak si snad nepřečetlo doktrínu Wolfowitze* a nepochopilo, že Washington má v úmyslu vládnout světu. A kvůli tomuto potřebuje nabýt převahy nad Ruskem a Čínou,” píše Paul Craig Roberst.

*Doktrína Wolfowitze povolává USA k ustanovení statusu jediné supervelmoci (pozn. RT)

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr.Vladimíra Grulichová