The Daily Beast: američtí vojáci se bojí návratu „ruského medvěda“

8. 8. 2015   Sputník
Otázka „ruské hrozby“ odhalila rozpory mezi Washingtonem a Pentagonem ohledně toho, jak mají v zásadě reagovat na výzvy národní bezpečnosti Spojených států, píše internetový časopis The Daily Beast.V Bílém domě nesouhlasí s tím, že Rusko je „existenční hrozbou” pro národní bezpečnost USA, a nesdílejí kurz na konfrontaci a nátlak na Moskvu, který si zvolila řada vysokých vojenských úředníků.
„Zatímco je Bílý dům soustředěn na dohodu s Íránem, která se uskutečnila za bezprostřední účasti Moskvy, jsou vojenští příslušníci stále více znepokojeni návratem ruského medvěda”, podotýká časopis.

Vysoce postavení úředníci Pentagonu si myslí, že vyhlášení Ruska za „hlavní hrozbu” otevře cestu dodávkám amerických zbraní Kyjevu, podotýká se v příspěvku. Vojáci se pokoušejí přesvědčit Obamovu administrativu o existenci „ruské hrozby” z politických důvodů — takto se jim totiž podaří získat patřičné rozpočty, materiální a lidské zdroje pro její „zdržování”.

„V administrativě jsou toho názoru, že sestavení seznamu hrozeb není tím nejlepším způsobem rozpracování vojenské strategie”, vysvětluje nejmenovaný představitel amerického obranného rezortu. V Bílém domě nesouhlasí s tím, že Rusko je „existenční hrozbou” pro národní bezpečnost USA, a nesdílejí kurz na konfrontaci a nátlak na Moskvu, který si zvolila řada vysokých vojenských úředníků.

Americký generál vyzval k dodávkám obranných zbraní na Ukrajinu

Generál Joseph Dunford, jehož jmenoval Obama do funkce předsedy Sjednoceného výboru náčelníků štábů, kandidát na úřad místopředsedy generál Paul Silva a vysoce postavený americký generál Mark Milley sázejí na „ruskou kartu”, píše The Daily Beast.

V rozpočtu Pentagonu na rok 2015 je vyčleněna asi 1 miliarda USD na „včasné reagování na rostoucí potřeby spojenců a partnerů ve Střední a Východní Evropě”, Bílý dům však říká „ne” jakýmkoliv pokusům zajistit dodávky smrticích zbraní Kyjevu. Portál podotýká, že vojáci „bijí na poplach”, avšak dokonce v obranném rezortu nejsou zdaleka všechny klíčové osobnosti přesvědčeny v nutnosti přijetí podobných rozhodnutí.

„Je třeba poznamenat, že každý z těch, kdo mluví o „ruské hrozbě”, byl vychován uvnitř vojenského průmyslu zaměřeného na přípravu války proti SSSR. To je paradigma, které dobře znají”, dodává časopis. Mnozí jsou přesvědčeni, že „nepřítel” v osobě Ruska je vhodný pro americké generály, kteří dávají přednost pohodlnému konvenčnímu nepříteli před takovými hrozbami, jako je třeba Islámský stát.

The Daily Beast rovněž podotýká, že podle průzkumu CNN pokládají Američané za největší hrozby pro USA bojovníky IS, Írán a Severní Koreu, a až po nich následuje v seznamu „ruská hrozba”.