Zástupci Kyjeva se sejdou s věřiteli ve středu v San Francisku

8. 8. 2015   Deník
Ukrajinské ministerstvo financí poslalo tento týden skupině největších soukromých věřitelů nový návrh na restrukturalizaci dluhu a pozvalo ji na čtvrteční schůzku, na níž se měla uskutečnit “rozhodující” jednání. Nejnovější návrh Kyjeva ale věřitelé označili podle zdrojů za nepřijatelný a schůzky se odmítli zúčastnit. Ukrajinské ministerstvo dalo poté najevo, že je ochotno se sejít příští týden, bude to prý ale “poslední možnost” k uzavření dohody.

Ukrajina vede od jara jednání o restrukturalizaci dluhu v celkovém objemu 23 miliard dolarů (567 miliard Kč). Jednání se kvůli rozdílným postojům táhnou již déle než čtyři měsíce. Zatímco Kyjev chce, aby věřitelé přistoupili na snížení jistiny svých dluhopisů, ti odpis hodnoty dluhů odmítají a navrhují jen prodloužení jejich splatnosti.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktu se separatisty na východě země pohybuje na pokraji státníhobankrotu. Restrukturalizací zahraničního dluhu státu a státních organizací chce Kyjev ušetřit do roku 2018 více než 15 miliard dolarů. Restrukturalizace je součástí záchranného programu v objemu 40 miliard dolarů (985 miliard Kč), na němž se země letos dohodla s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací.


Zdroj: http://www.denik.cz/ekonomika/zastupci-kyjeva-se-sejdou-s-veriteli-ve-stredu-v-san-francisku-20150807.html