Uprchlíci IX. – pořádáme Mistrovství Evropy v idiocii?



– vlk –
17.8.2015  Kosa zostra čili https://vlkovobloguje.wordpress.com/

Tenhle díl série o uprchlících měl vyjít daleko dříve. A popravdě řečeno, představoval jsem si ho úplně jinak. Protože jinak byl v  hlavě poskládán celých 14 dní, než došlo ke kontaktu s  klávesnicí. Jenže jak šly dny a týdny, stále častěji bylo zřejmé, že psát na téma – co se s tím dá rozumného dělat, jak tu imigrantskou vlnu zvládat a vyzdvihnout nějaké případy rozumných řešení a chytrých nápadů, bude stále obtížnější, respektive – nemožné.

A když jsem navíc ještě viděl v sobotních večerních zprávách záběry z Prague Pride, došlo mi, že na článek o rozumných řešeních mohu, či spíše musím – zapomenout. Zejména tehdy, když do toho přišla děsivá smršť kritiky na fotbalové ultras za to, že si dovolili… co vlastně? Nikoli vyvolat rvačky, ničit stadiony svést regulérní bitvu mezi sebou či s policejními těžkooděnci, ale vyjádřit svůj názor na zdaleka nejožehavější politický celoevropský problém dneška. Ale popořadě.

Protože dění kolem migrantské vlny a reakce na ni, zejména od těch, co nesou globální odpovědnost v rámci kontinentu, to je opravdu opravdu dokonalé mistrovství Evropy v duševní nedostatečnosti. Jinak se to nazvat nedá.

První obrovskou trhlinu napsat tenhle díl uprchlického seriálu tak, jak jsem původně chtěl, dostal můj záměr v okamžiku, když mne Maneca zaslala následující link (ZDE)

Po jeho rozkliknutí a následném přečtení mi bylo lze všeho okamžitě zanechat a  okamžitě si dát studenou sprchu, protože bylo třeba získat jistotu, že vlna veder nezanechala na mojí schopnosti vnímat nějaký trvalý následek….

Reportér E15 interwievoval Fabrice Leggeriho. Bývalý vysoký úředník francouzského ministerstva vnitra nyní vede unijní agenturu Frontex, která má na starost ochranu vnějších hranic EU.

Já sem z tohoto rozhovoru vytáhnu jen ty skutečně nejlibovější kousky. A vůbec nepochybuji, že si zbytek z vlastního zájmu dočtete sami, protože ono je to libové od začátku až do konce!

Co dělají lodě Frontexu v operaci Triton? Vydávají se také mimo italské vody, třeba do Libye?

Máme operační plán schválený italskými úřady. Naší každodenní standardní prací je sledování hranic. Jakmile ale zachytíme tísňové volání, stávají se z nás záchranáři pod velením italských úřadů. Když záchranná akce skončí, pomůžeme zachráněné migranty odvézt na pevninu v Itálii. Tam máme tým hraniční kontroly, který migranty zkoumá. Jde o to, určit jejich národnost, kterou většinou nechtějí prozradit. V závislosti na jejich národnosti pak rozhodneme, zda mohou potřebovat ochranu, anebo jestli jsou to ilegální migranti, kteří mají být vráceni.

Operují tam naši experti na debriefing, kteří se toho snaží co nejvíce zjistit hlavně o minulosti migrantů, jestli sem přišli za asistence kriminálních organizací, převaděčů, pašeráků. Snažíme se od nich získat informace použitelné v policejním vyšetřování. Ty předáváme národním policejním složkám, ale spolupracujeme také s Europolem. Každý měsíc také vracíme letadlem nelegální migranty zpět. Ovšem až poté, co o jejich návratu předtím rozhodly členské vlády. Na úrovni EU se teď diskutuje o tom, jak rozšířit mandát Frontexu.

Takže když zachytíte loď s uprchlíky, tak je vždy odvezete do Itálie, nebo je někdy automaticky vrátíte?
Existují určitá pravidla. Nesmíme migranty vysadit ve třetí zemi, tedy zemi vně EU, kde by jejich život mohl být ohrožen. Takže rozhodně ne v Libyi. Podle pravidel EU je musíme vysadit v zemi EU, kde operujeme, tedy v případě operace Triton v Itálii a v případě operace Poseidon v Řecku. Když však migranty zachrání třeba tuniská loď, vysadí je v Tunisu. Turecká v Turecku. Když zazní tísňové volání, každý má povinnost pomoci. Ať už soukromá, nebo státní loď. To jsou námořní zákony.

Jak probíhá záchrana uprchlíků? Snaží se před vámi utíkat, nebo se nechají ochotně naložit?

Uprchlíci chtějí být zachráněni, takže spolupracují.

Ale kapitán lodi třeba vždycky ne.

Ten někdy náhle zmizí.

Nebo se z něj stane uprchlík.

Ano. Přinejmenším v případě Libye jsou lidé převážející migranty sami migranty. Pašeráci jim nabídli cestu zdarma, nebo aspoň slevu. Jejich úkolem je pak přivézt loď na místo, kde uprchlíci mohou být zachráněni evropskými loděmi.

Jsou to tedy takoví námořníci amatéři.

Ano. Mají nějaký minimální výcvik, jehož cílem samozřejmě není dobře je připravit, ale jen naučit je dovézt loď pryč z libyjských vod na místo, kde mohou vyslat tísňové volání, uvést svoji přesnou polohu a čekat na záchranu.

A pak už to pašeráky nezajímá…

Přijde na to. Vyšetřování může zjistit, jestli jsou na palubě také pašeráci nebo jestli je kapitán sám uprchlíkem. Letos se nám poprvé stalo, že poté, co jsme z moře zachránili migranty, pašeráci se vrátili pro lodě s kalašnikovy v rukou. V některých případech nejsou pašeráci příliš daleko. Pak je to velmi nebezpečné.
Co jste tedy udělali?

K tomuto incidentu došlo v době, kdy se přemisťovalo 250 lidí z jednoho plavidla na druhé. Nejde tedy jen o bezpečnost posádky našich lodí, ale také o životy imigrantů. Při tomto incidentu byla přítomna loď pobřežní stráže, která ozbrojena je. Ale rozhodli se zbraně nepoužít, protože by mohli ohrozit migranty. Kdyby začali střílet, byly by vysoké ztráty.

Takže pašerákům odevzdali lodě.

Ano.

U nás v Česku vyvolalo vášnivé debaty, že by Unie mohla ničit a potápět lodě používané uprchlíky. Už jste nějaké zničili?

Ne. Není to v mandátu Frontexu. V našem mandátu je, že žádná loď nesmí zůstat volně plout na moři. Popsal jsem vám ale ten incident s kalašnikovy…

Přiznám se, že si neumím představit sám sebe na místě Fabrice Leggeriho! Tohle je dokonalá Hlava XXII!!! K  čemu že má sloužit Frontex?

Wikipedie o jeho poslání tvrdí toto:

Frontex (from French: Frontières extérieures for „external borders“) is the agency of the European Union (EU) that manages the cooperation between national border guards that is undertaken to secure the external borders of the union, including from illegal immigration, human trafficking and terrorist infiltration

https://en.wikipedia.org/wiki/Frontex

Moje žádná angličtina to překládá jako že to je celoevropská agentura, vytvořená EU k ochraně jejích vnějších hranic a to včetně potírání nelegální migrace, obchodu a  pašování lidí a infiltraci teroristů. Nevěřím, že se nějak zásadně mýlím.

A jaké že má skutečné zadání, jak ho popisuje šéf Frontexu? V podstatě slouží jako námořní velkotaxi – takový Unií financovaný námořní systém UBER. Zavolej, kde zrovna jsi, udej polohu, a  přijede pro tebe nejbližší taxík, který jede zrovna kolem! Rozdíl je jen v tom, že tohle námořní taxi je zcela zdarma!! Pro pasažéry.

Že pasažér je nelegální imigrant, že ti co jeho cestu organizují a kasírují za každého imigranta obrovské peníze přesně tenhle postup zahrnuli do svých byznysplánů? Že provozují human trafficking? A že před tím vším měl Frontex Evropu chránit a proto byl zřízen?

To nikoho zjevně nezajímá a dokonce ani netrápí! Všichni jsou, zdá se, navýsost spokojeni s  tím, jak Frontex plní své poslání. Znovu, opakuji, být v kůži Fabrice Leggeriho, tak už jsem dávno na tohle místo evropského obecního blázna rezignoval!

Nicméně on pro mne není Evropským šampionem v duševní nedostatečnosti. Těmi jsou ti, kteří mu to praktické zadání předepsali a takto ho zaúkolovali. Ti, bezesporu, si tu velkou zlatou medaili zaslouží. U něj osobně se podivuji pouze tomu, že přijal svou roli evropského Škrholy.

Že nevíte, kdo nebo co je Škrhola? No je vidět, že nejste z Plzně a nejste pamětníci. Kdysi dávno doprovázel i Spejbla, ještě než ho vystřídal Hurvínek. Více, ale jen o málo zde. 

Takže zlatou medaili bychom měli udělenou. Ale jak známo, ještě existuje stříbrná a bronzová. Tady mi splývá, zda mám stříbro dát Merkelové a jejímu vicekancléři Siegmaru Gabrielovi přidělit bronz nebo naopak. Takže udělíme stříbrno-bronzovou – pěkně půl na půl, kov i persona. Myslím, že si to zaslouží.

Merkelová totiž konstatovala, a to prosím naprosto veřejně, že musí skončit doba kdy některé evropské země odmítají převzít uprchlíky od těch, kteří jsou jimi zavaleni a nejsou solidární. A že prostě všichni budou povinně fasovat.

Vicekancléř a šéf německých socdem Gabriel šel ještě dále – ten rovnou prohlásil, že neexistuje, aby některé země měli směrem k EU nataženou ruku, když jde o peníze, ale když mají sami prokázat solidaritu, tak je slyšet jejich ne! A taková praxe že nebude trpěna a  skončí!

Viz jeho

. „Ein Teil der EU-Staaten empfindet Europa offensichtlich als eine Art Zugewinngemeinschaft, bei der man nur mitmacht, wenn es Geld gibt. Und bei der man aussteigt, wenn es um Verantwortung geht.“

Zdroj: http://www.t-online.de/nachrichten/ausland/eu/id_75007462/fluechtlinge-in-eu-sigmar-gabriel-prangert-egoismus-bei-aufnahme-an.html

Nejsem tím naprosto překvapen – ostatně hned v prvním dílu Uprchlíků jsem napsal, že imigranti k nám přijdou. A  v jiném, že politici zvolí nejmenší cestu odporu, tedy že budou přesvědčovat svoje voliče, že v případě migrantů a jejich akceptace kámen volně puštěný z ruky stoupá vzhůru. Tak o  tomhle jsou ty dva výroky německé jedničky a dvojky. Ti nebudou tlačit na to, aby Frontex konal to, co má, ale radši přidělují německým obcím a spolkovým zemím kvóty, kolik uprchlíků musí přijmout, bez ohledu na to, jaké jsou jejich možnosti – technické i finanční a protože Německo nezvládá, tak začíná tlak na ostatní, méně zasažené země.

A také jsem se, jiném díle Uprchlíků, dopustil tvrzení, že tahle šílená politika bude fungovat tak dlouho, dokud ztráta voličských hlasů z migrantských či původně migrantských kruhů, nebude menší než ztráta klasického elektorátu. Pak že otočí.

Důkaz přišel velmi rychle, ba bleskově. Francie má před volbami. Začíná tzv. horká kampan.A Maria Le Penová boduje. Jenže o té to dnes nebude. Na politické kolbiště se nám zase vrací „Mistr zduřelé ego“ – Nicolas Sarkozy.

Ten evidentně nestrávil, jak před 5-ti roky musel potupně opustit Elysejský palác a chce tam zpět. Za každou cenu. Takže je ochoten nyní akceptovat normální rozum a dovolil si Merkelové a Gabrielovi opáčit, že připomínají člověka, kterému v baráku prasklo vodovodní potrubí a on dbá pouze na to, aby voda hrnoucí se z potrubí do bytu rovnoměrně zaplavovala všechny místnosti jeho kvartýru.

Zdroj: http://www.zeit.de/politik/2015-06/sarkozy-migranten-debatte

Sarky pod tlakem Le Penové pochopil. Otázkou je – na jak dlouho. Velmi se bojím, že jakmile by se mu povedl prezidentský come back, začne soutěžit s  Merkelovou a  Gabrielem. O ty medaile. Nicméně – momentálně má pravdu. I to je pozitivum.

V Čechách a  na Slovensku ZATÍM nejsme kvalifikováni – naštěstí, abychom se účastnili evropského šampionátu v téhle zvláštní disciplině. Takže si pořádáme své vlastní národní mistrovství v duševní nedostatečnosti. Celkovým vítězem jsou pro mne ti, kterým říkám třidiči. Nicméně musím se – pokud jde o ČR o dvou opravdu pozoruhodných výkonech. Jeden jde za Prague Pride a organizátory téhle akce, a druhý za Fotbalovou asociací a  samozřejmě v kontextu obého na český informační mainstream. Který samozřejmě nadšeně podporuje jak Prague Pride, a veškeré dění kolem něj, tak pokuty, které FAČR nadělil Plzni a Jablonci a zřejmě ještě namázne i Spartě.

Nepochybně, pokud třídiči, a  jim na roveň, postavení dočetli až sem, mají jasno – vlk je nejen xenofob, možná i rasista a nyní dokonce i utiskovatel menšin a ani se tím netají. Máme ho – toho duševního Hitlera!

Nemáte, věřte, že nemáte. Mám se 4 % minoritou osobní zkušenost. Dlouholetou a  velmi pohodovou. Dodávám, že pracovní a obecně komunikativní. Žádnou jinou. Jen pracovní a  z ní vyplývající osobní interpersonální komunikaci. V posledním zaměstnání, kde jsem byl 10 let, mi jeden minorita dělal šéfa. V předposledním zaměstnání mi 8 let dělal zástupce a nejbližšího podřízeného jiný menšinový. Pro oba platilo společně, že to byli velmi schopní, pracovití a lidsky velmi osobnostně integrální lidé. S velkými znalostmi, skvělým pracovním nasazením a smyslem pro fair play. Oba velmi tendovali ke kultuře a měli umělecké nadání a široký rozhled. Obou si velmi vážím a podle možností s nimi udržuji dál kontakt. Jakkoli oba jsou v Praze. A nikdy mezi námi nebyli, co se jejich založení týče, sebemenší diskrepance. Nikdy by mne ani nenapadlo mít sebemenší výhradu, že zatímco mně se líbí holky tak jim učarovaly vdolky… Tohle je prokazatelné a doložitelné. Mají mou plnou akceptanci. V každém ohledu.

Takže proč jsme do toho zatáhl Prague Pride? Protože tam bylo k vidění leccos. V reportáži odvysílané v TV například toto – alegorický vůz s papírovou sochou prezidenta Obamy a nápisem US Embassy a velké množství balonků s osobním doprovodem Andrewa Schapira. Za alegorickým vozem ambasády následuje maketa lodi s uprchlíky. S nápisem I vy můžete být zítra uprchlíkem …..

Takže vážení držitelé klacku na vlka, co ho takhle pustit z  ruky? Téma spojení Prague Pride a  imigrační vlny nevymyslel xenofob, ba Hitler vlk, ale sami organizátoři toho „úžasného“ pražského tepla, jak tomu sami říkali.

Cenu za idiocii si nepochybně ti, z organizátorů duhového průvodu, kteří tu maketu uprchlické lodi vymysleli a  do průvodu ji zařadili, bezesporu zaslouží.

Protože názorně předvedli, jak v praxi vypadá přísloví o podaném prstu a  ztrátě celé ruky!!!! A to hned v několika ohledech.

Prague Pride je prý průvodem a demonstrací HRDOSTI. Na svou jinakost na právo, aby tato jinakost byla uznána ostatní společností. Tomu prý slouží! Nechápu jak, když akceptace 4% jinakostí společností je prý v majoritě celých 90%.

Už jsem psal, že nemám s jinakými problém. Nejen, že mi nevadí, ale nevyhýbám se styku a společenskému kohabitování s nimi. Naopak s některými si jejich společnost užívám. Co mi ovšem vadí velmi, je tohle militantní vnucování prostřednictvím průvodů, to okázalé se vlamování do naprosto otevřených dveří!!! To, v podstatě drzé nárokování veřejného prostoru a ono nabubřelé předvádění se.

A uvažuji nad tím, jak dlouho bude trvat, než po vzoru Prague Pride přijde nějaká Migrant či  Islamic Pride v Praze. Až zde budeme mít etablovanou komunitu dnešních imigrantů. S požadavky, stejně rasantními, leč důsledkově daleko závažnějšími vůči většinové společnosti, která zase nebude dostatečně chápat tohle… tamto a ono… a její provinění a  věčný hřích bude v tom, že bude chtít žít ve svém státě tak, jak žila posledních 1500 let! Když tohle mohou duhoví, tak proč ne dnešní migranti a jejich následovníci?

Zkuste si pospekulovat, jak by asi vypadaly případné obrázky z Islamic Pride, rovnocenné těmhle záběrům z Duhové hrdosti:

Zdroj: https://www.google.cz/search?q=Prague+Pride&tbm=isch&imgil=DiB11wINuPzABM%253A%253BnxZFp6FE86GJVM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.lidovky.cz%25252Fduhovy-pruvod-prague-pride-zacal-jdou-v-nem-tisice-lidi-pgt-%25252Fzpravy-domov.aspx%25253Fc%2525253DA120818_134417_ln_domov_kim&source=iu&pf=m&fir=DiB11wINuPzABM%253A%252CnxZFp6FE86GJVM%252C_&biw=1440&bih=788&ved=0CF0QyjdqFQoTCP22_6mSrscCFQnaGgodJjEHXw&ei=dcrQVb0oibRrpuKc-AU&usg=__HDoRqhW9LFRojnZ7tChb1A6CpTg%3D#imgrc=DiB11wINuPzABM%3A&usg=__HDoRqhW9LFRojnZ7tChb1A6CpTg%3D

Nejde mi o laciné kázání morálky, Nepochybně bych byl označen za maloměštáka a šosáka, ale skutečně zkouším si představit ekvivalent v nějakém tom budoucím průvodu Islamic Pride. Když duhová hrdost potřebuje tohle a  takovéhle výstřelky. Jinak by zřejmě hrdost nebyla.

Jak by taková Islámská hrdost mohla v Praze vypadat si lze udělat celkem jasnou představu v rámci tohoto videa na YouTube na které mne upozornil White Dragon

https://www.youtube.com/watch?v=4JOuMY7UAP8

Takže za tohle do pražské duhy přidávám národní zlato duševní nedostatečnosti. Ovšem jen v případě, že si většinová společnost uvědomí, co jim vlastně 4% tou alegorickou uprchlickou lodí vzkázali. Nikdo je k tomu vzkazu nenutil.

Stříbrnou, jak už napsáno, uděluji, bez rozmýšlení, Fotbalové asociaci! Ta totiž potrestala sto tisícovou pokutou jak plzeňskou Viktorku, tak Peltův Jablonec za to, že si jejich fandové dovolili předvést tato chorea

Nebudu předstírat, že se mi malůvky plzeŃského nebo jabloneckého kotle nějak líbí. Nelíbí. Na druhé straně soudím, že mají plné právo vyjádřit svůj názor, pokud je to pokojnou formou, bez násilí. Nejméně takové, jako účastníci Prague Pride cítili potřebu se veřejně předvádět – viz předchozí fota. Aniž by se starali, jestli jejich počínání někoho pohoršuje. To je jeden závěr. Tím druhým je tragická pravda tohoto transparentu, který viktoriánští Výjezdáci nesměli vzít do hlediště na utkání v Teplicích:

 
Ta otázka je tragicky pravdivá!!!!!! Ne, opravdu nejsme Charlie! Ani trochu.

Jeden z klasických pražských kavárníků a  červenokaretníků na tuto námitku suše odvětil, že to viktoriánské i jablonecké choreo je bez vtipu, nevkusné a rasistické. Na rozdíl od karikatur Charlieho. Takže si těch pár vtipných dáme konkrétně!

Prostě fotbaloví bafunáři a novinářský mainstream se zase předvedli. I u nich si dovolím rozdělit mezi ně stříbrnou a  bronzovou placku. V národním šampionátu duševní idiocie.

Jen dodám, že Spartu flastr teprve čeká, protože její ultras v Boleslavi v pátek reagovali solidárně se smrtelným nepřítelem z Plzně a nepřítelem z Jablonce:

 
Už se těším, co o tom pak napíší těžce moralizující psáči ze Křetínského iSport.cz kalibru Petr Adam nebo Hynek Preisler….

Ještě drobnost k fotbalovým fans. Jako takoví zase tahle komunita politikou a to ani imigrační krizí zase nějak superintenzivně nežije. Udělal jsem si totiž před časem, když jsem začal psát Uprchlíky, takový malý test. Jeden z dílů Uprchlíků – konkrétně ten zásadní – t.j. Uprchlíci II jsem nalinkoval na fansfóru Viktorky. A  byl zvědav, kolik návštěv odtamtud přijde. Byla jich přesně 1/3 oproti těm, kteří na Kosu zavítali na článek k zahájení fotbalové ligy… Takže fotbalové fans politika, a  to ani ta nejožehavější, zas až tak moc nebere.

Co mi daleko více vadí, je řádění ostravských chuligánů na zápase ve Zlíně!!! Jsem zvědav, jak incident, kde šlo jistě o zdraví a možná také o holý život finančně otaxují! Vsadím boty, že za násilí stolitrový štráf nebude.

A protože tu máme i slovenské kosíře byla by škoda se nezmínit o  slovenském mistrovství v  téhle neotřelé disciplině. Na rozdíl od Česka si ho uspořádali jen jako skutečně národní mistrovství. Nikoli s mezinárodní účastí, jako tomu bylo u nás v Čechách. Na druhou stranu o tom mám daleko menší povědomost. Takže nebudu udělovat medaile, jen se zmíním o vrcholném výkonu, který podle mne, co do důsledků nejspíš bude překonávat všechno, co bylo k vidění na českém přeboru!

Do absolutního vytržení mne dostal slovenský prezident Kiska. Ten ve svém prohlášení k výsledku místního referenda v Gabčíkově, kam slovenská vláda plánuje umístit asi 500 uprchlíků z Rakouska, po jeho výsledku, přirozeně zamítavém, do Gabčíkova občanům v podstatě vzkázal – v referendu si můžete odhlasovat, co bude chtít. Uprchlíky vám tam stejně dáme a  basta! Alespoň já, ve své jednoduché češtině si takto jeho vyjádření

https://www.prezident.sk/article/vyhlasenie-prezidenta-k-referendu-v-gabcikove/

vykládám a chápu. Prostě – bagoune z Gabčíkova, kušuj a koukej platit daně. Já tomu rozumím daleko líp než ty!

Nepřekvapuje mne ani tak Kiskova arogance a sebepóza jediného spravedlivého. Možná, že nikdy neslyšel třeba o Frontexu. Co mne ovšem dostalo, byla nebetyčná praktické hloupost toho prohlášení. A to hned dvojí!!!

1- hloupost obecná a komunikační

Já osobně ten slovenský nápad s převzetím uprchlíků z Rakouska měl za geniální! Naprosto geniální! Chtěl jsem ho dát za příklad jednoho z mála opravdu inteligentních řešení v uprchlické story, kterou jsem v Evropě zaznamenal. Ani ČR ani Slovensko se prostě nevyhnou tomu, že uprchlíky budou muset na svém území přijmout. Odpor bude trestán. O to už se Merkelová s Gabrielem postarají. Ten kdo na Slovensku vymyslel to Gabčíkovo by měl okamžitě získat nejvyšší metál a doživotní rentu. Proč? Protože Slovensko si s Rakouskem vyjednalo, že ti uprchlíci budou pod rakouskou odpovědností. Že pokud poruší slovenské zákony, budou Rakušanům štando pede vráceni. A vedle toho Vídeň se zavázala ten pobyt financovat. Slováci provedli dokonalý útěk vpřed, jak tohle trefně nazývají Němci! Ví, že přijmout musí, tak to udělali tak, aby minimalizovali rizika a náklady. A Kiska, místo toho, aby komunikoval tohle, tak říká občanům Gabčíkova, že jsou idioti. A  všem dalším, kteří by si dovolili mít stejný názor. V budoucnu!!!

2 – hloupost historického rozměru

Tahle, být Slovákem, by mi vadila podstatně více! Zatraceně více. Arogance a pocit vlastní výjimečnosti je prostě politikům v našich zeměpisných šířkách druhou přirozeností. Ale málo kdy se dopustí hloupého výroku s možností velmi dlouhých historických konsekvencí!!! A  právě to se Kiskovi podařilo! Ono Gabčíkovo, jehož obyvatelům v zásadě vzkázal, aby si trhli protézou, totiž neleží někde na Spiši nebo na Kysucích, tedy v jasně slovenských regionech, ale na území maďarské menšiny. Jejíž loajalitou ke společnému státu si národnostněji orientovaná část Slováků jaksi vůbec dlouhodobě není jistá. Zejména když Budapešť rozdává pasy zahraničním soukmenovcům. Nehodlám se vůbec míchat do slovenských vnitřních záležitostí a už vůbec ne přikládat pod slovensko-maďarský ohýnek. Nicméně zkuste se vžít do role obyvatele Gabčíkova, který mluví maďarsky… Který večer pouští na televizi Budapešt a vidí tam Viktora Orbána, který se, snad jako jediný politik menšího a nového členského státu, pere s Bruselem a velkými eurounijními hráči. A zakalkulujte Kiskův výrok, že občan má držet ústa a krok! Jak nepravděpodobné je, že důsledkem toho všeho může být výrazné odcizení Slovenské republice a povzdech – jo Orbán, to by byl můj představitel!!! A ne ten předpodělanej Slovák!!! Se všemi důsledky pro budoucnost!

Prostě Kiska promrhal opravdu jedinečnou příležitost – nikoli mlčet, ale správně vykomunikovat jinak geniální nápad. Místo toho urazil a naštval slovenské Maďary…..

Nemluvě o tom, co zkomunikovat nemohl – že část přemístěných migrantů nepochybně uteče. Takže by to do toho Rakouska neměli zas až mít tak moc daleko. Z Medzilaborců nebo Bardějova by to bylo daleko problematičtější.

Tudíž Zvláštní cena, jak uznáte, putuje, po zásluze na adresu Bratislava, Grasalkovičův palác.

Jo původně měl být tenhle díl o chytrých řešeních imigrační vlny …. vlk míní, politik, bafunář a mainstreamový psáč mění.