Bojovníci “Pravého sektoru” budou začleněni do řad bojové jednotky SBU

23. 9. 2015   zdroj
Členové extrémistické skupiny “Pravý sektor” (PS) budou začleněni do skupiny “Alfa”, bojové jednotky Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU). V rozhovoru s “Ukrajinskou pravdou” to uvedl vedoucí radikální skupiny Dmitrij Jaroš.

Jaroš prohlásil, že vstup bojovníků PS do struktury Bezpečnostní služby Ukrajiny je nejvhodnější volbou. “Pro mnoho našich hochů, kteří pro zdraví nebo z jiných důvodů nemohou vstoupit do oficiálních struktur, poskytuje vstup do “Alfy” možnost pracovat v podobě podpůrné jednotky”, poznamenal vůdce hnutí.

Šéf pravicových radikálů oznámil, že SBU se v současné době aktivně zabývá výběrem kandidátů. “Komise již pracovala a převedla lidi, kteří jim vyhovovali, je to několik desítek bojovníků, kteří již mají podepsat smlouvy,” řekl Jaroš.

Není to první zpráva o vstupu bojovníků PS do řad oficiálních silových struktur Ukrajiny. 20.září velitel jednoho z praporů s volacím signálem Čornyj učinil prohlášení o tom, že vojáci organizace vstoupí do systemizované protiteroristické jednotky SBU.

Začátkem dubna Jaroš potvrdil připravenost přeměnit PS na zvláštní útočnou brigádu Ozbrojených sil Ukrajiny (OSU). O dva dny později byli vojáci Dobrovolnického ukrajinského sboru PS přeloženi na základě smluv do 79. aeromobilní brigády OSU.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Otázka legalizace jednotek PS je na Ukrajině řešena již dlouhou dobu. Tiskový tajemník PS Artem Skoropadskij v březnu oznámil, že hlavní podmínkou pro začlenění vojáků do řad OSU je zachování statusu autonomie.