Prezident Miloš Zeman s občany: Lídři EU jsou jen udržovatelé.Uprchlickou krizi nejsou schopni zvládnout. Jen žvaní a žvaní!

23. 9. 2015   Parlamentní listy
Na českého prezidenta se v Třineckých železárnách, které jsou snad nejúspěšnější firmou v Moravskoslezském kraji, dost zaměstnanců těšilo, protože hlava státu jim svými východními kontakty zajistila v poslední době více zakázek. „Je opravdu skvělé, že nám prezident otevírá cestu na Východ. Na Západě se už nedá moc expandovat.V závěru svého vystoupení uvedl v reakci na dotazy ohledně uprchlických kvót, že si váží odvahy slovenského premiéra Fica, který prohlásil, že si povinné počty uprchlíků nedá vnutit, i kdyby se měl obrátit na Evropský soudní dvůr.


 „Je opravdu skvělé, že nám prezident otevírá cestu na Východ. Na Západě se už nedá moc expandovat. Například už také funguje letecká linka Praha – Peking,“ pochválil Miloše Zemana jeden ze starších techniků železáren, který hrdě ukazoval prezidentův autoportrét. K němu se později přidal i jeden z hlavních majitelů třinecké nadnárodní společnosti Tomáš Chrenek, jenž pochválil Hrad za získání 18miliardové zakázky na výstavbu ázerbájdžánských železnic.
Generace velkých evropských politiků už odešla

Z více než tisícihlavého fóra zaměstnanců pak přišla otázka, jak hodnotí prezident zvládnutí uprchlické krize Evropskou unií, když po Evropě si chodí běženci, jak chtějí. „Jsou prostě neschopní. Dříve jsme měli v Evropě generaci velkých politiků, jako byl například Francois Mitterand a další. Teď to jsou jen udržovatelé, kteří krizi nejsou schopni zvládnout. Jinak by obrnili hranice Schengenu i za pomocí armády, ale oni jen žvaní a žvaní. Z nesmyslných kvót nám mohou vzniknout ghetta, kde bude většina lidí žít jen z dávek,“ konstatoval Miloš Zeman. Prezident si také neodpustil kritiku současné české vlády, kterou tepal za to, že v době hospodářské konjunktury snižuje nezaměstnanost nabobtnáním státních úřadů. „Nedávno jsem se dozvěděl, že byl zřízen Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře. Normálního člověka přece napadne, že by to mělo přirozeně zajišťovat Ministerstvo dopravy,“ dodala hlava českého státu. Na závěr setkání Miloš Zeman pochválil vedení společnosti nejen za investice, ale i za solidní výši průměrných mezd, kterou zaměstnanci v Třineckých železárnách pobírají.

I blbci mohou mít vysokoškolský diplom

Na své další štaci v Jablunkově odpovídal prezident i na otázky týkající se úrovně českého školství. „Produkujeme fůru ekonomů, právníků i antropologů, ale málo strojních inženýrů. Měli bychom výrazně oslabit humanitní obory a posílit ty technické. Také si nemyslím, že každý musí mít vysokoškolský diplom. Nevidím přímou paralelu mezi dosažením vysokoškolského vzdělání a inteligencí. V životě jsem už potkal mnoho blbů s diplomem. Je škoda, že se u řemesel tak omezily mistrovské zkoušky,“ vysvětloval Miloš Zeman. V závěru svého vystoupení uvedl v reakci na dotazy ohledně uprchlických kvót, že si váží odvahy slovenského premiéra Fica, který prohlásil, že si povinné počty uprchlíků nedá vnutit, i kdyby se měl obrátit na Evropský soudní dvůr.