Část zemědělské úrody končí kvůli požadavkům supermarketů na poli

4. 9. 2015   Wertyz Report

Iniciativa Zachraň jídlo upozorňuje, že čeští zemědělci jsou nuceni vyhazovat tuny zeleniny, protože nesplňuje estetické požadavky obchodních řetězců. Iniciativa tvrdí, že normy jsou podle ní nejasné a obchodníci je odmítají zveřejnit. Aby na tento problém upozornila, plánuje na sobotu 5. září na piazzettě Národního divadlo rozdávat 200 porcí polévky uvařené z odmítnuté zeleniny.
Pod tlakem obchodních řetězců a jejich přehnaným normám musí čeští zemědělci zaorávat velkou část své úrody. „Od zemědělců jsme se během našich setkání dozvěděli šokující čísla. Například počítají s tím, že když vysadí 25 000 květáků, reálně jich prodají jen 15 – 16 000. Zbytek kvůli svému vzhledu nebude vyhovující a je tudíž neprodejný. Jen malá část ze zbytku se zamrazí a ostatní se vyhodí. Požadavky na vzhled ovoce a zeleniny jsou nesmyslně přísné a pravidla nastavují obchodní řetězce,” citoval server ekolist.cz mluvčího iniciativy Zachraň jídlo Adama Podhola.

Směrnice Evropské unie pro regulaci tvarů ovoce a zeleniny byly sice zrušeny, stále ale platí pravidla pro jablka, citrusy, kiwi, saláty, broskve, nektarinky, hrušky, jahody, papriky, hroznové víno a rajčata. Pokud jsou tyto produkty prodávány jako „produkt určený k dalšímu zpracování,“ mohou se prodávat.

„Podle našich informací jsou vztahy mezi zemědělci a supermarkety nevyrovnané. Zemědělci nesou veškeré riziko a nemají se v případě nekalého jednání kvalitářů supermarketů na koho obrátit. Stává se, že jim obchodní řetězec odmítne přijmout celý kamion zeleniny či ovoce na základě nejasných důvodů. Navíc musí být farmář vždy připraven dodat požadované množství produktu v prvotřídní kvalitě,” popsal Podhola běžnou praxi. Iniciativa také během setkání se zástupci obchodních řetězců zjistila, že supermarkety nechtějí zveřejňovat normy, podle kterých zeleninu a ovoce přijímají. „Ptali jsme se zástupců firem Tesco, Globus a Kaufland a ani v jednom případě jsme od nich nedostali k nahlédnutí dokument, podle kterého rozhodují o přijmutí či nepřijmutí ovoce či zeleniny,” říká členka iniciativy Anna Strejcová.

Zpráva serveru ekolist.cz dále upozorňuje na dokument Evropské komise, dle kterého je zemědělství hned po domácnostech největším producentem potravinového odpadu. V zemědělství se znehodnotí 34 % jídla a v domácnostech 41 %. Důvody tohoto plýtvání jsou různé – nepřízeň počasí, špatné skladování a estetická kritéria. Pokud by tedy supermarkety snížily své nároky, mělo by to vliv na vyhazování.

Iniciativa Zachraň jídlo chce na to upozornit na happeningu Křivá polévka. Rozdáváním polévky v piazzettě u Národního divadle chce dokázat, že ze zdánlivě neprodejné zeleniny se chystá uvařit stejně chutný a nutričně bohatý pokrm.

Zdroj: ekolist.cz
Foto: Wikipedia