Další dítě sankcí: ruské procesory pro čínské počítače

– JP –
19. 9. 2015   Eurasia24

Čínský producent Lenovo vede rozhovory s ruskou společností T-platforms o používání mikroprocesorů Baikal Electronics ve svých produktech. Informaci přinesly ruské noviny Vedomosti s odvoláním na zdroj blízký ministerstvu průmyslu Ruské federace.
Generální ředitel společnosti Lenovo v Rusku, státech SNS a východní Evropě Gleb Mišin informaci potvrdil s upřesněním, že se jedná o využití ruských procesorů jak v osobních počítačích, tak i v mobilních zařízeních společnosti Lenovo. Věří, že technika Lenovo s ruskými procesory se bude těšit důvěře státních zákazníků, což může společnosti pomoci v konkurenčním boji.

Pokud se rozhovory podaří dotáhnout do konce a ruské procesory se skutečně stanou srdcem čínských počítačů, bude to znamenat další z dlouhé řady „vedlejších produktů“ západní sankční politiky, ryze pozitivních pro rozvoj ruské ekonomiky. Právě sankce, vyhlášené Západem z bezmoci proti Ruskem zvolené strategii na Ukrajině, byly totiž impulzem pro rychlý vývoj procesorové řady Baikal.

Rusko tak zároveň využívá stimul k diverzifikaci ekonomiky, která byla dlouhodobě zranitelná značnou závislostí na vývozu nerostných surovin a cenách komodit na manipulovatelném trhu – jak se ukázalo na řízeném poklesu cen ropy v uplynulých měsících.

A ještě jeden nezanedbatelný přínos lze v uvedeném kontextu vysledovat: výsledkem pokusu o „mezinárodní izolaci“ Ruska je i v tomto případě další posilování technologické spolupráce mezi Ruskem a Čínou.

 

Zdroj: http://politrussia.com/news/smi-lenovo-khochet-359/
foto: twitter.com/tvrain