Dánsko říká, ne: Nepřijme už žádné uprchlíky ze Středního východu

15.9. 2015 Svobodné noviny
Dánská ministryně pro integraci Inger Støjbergová se vyjádřila zcela jednoznačně: Země nepřijme žádného ze 160.000 uprchlíků ze Středního východu, kteří jsou v současné době součástí přesídlovacího programu Evropské unie.„Nebudeme se podílet na přesídlení 160.000 žadatelů o azyl. Neučiníme tak na základě mechanismu (spravedlnosti a vnitřních věcí EU), a také proto, že jsme již už mnoho přijali,“ uvedla Støjbergová.
V roce 2014, Dánsko přijalo 15.000 žadatelů o azyl, což podle Eurostatu učinilo z malé země 5. největší útočiště pro uprchlíky v Evropě.
Dánsko nedávno umístilo inzerát v libanonských novinách, kde doporučuje potenciálním migrantům, aby do země vůbec nepřicházeli.

V rozhovoru pro Jyllands-Posten, Støjbergová uvedla, že „prostě nevidí žáden důvod“, proč by měla země přijmout některé žadatele o azyl, když z nich již „Dánsko přijalo značnou část.“

Podle sdělení ministerstva pro migraci, integraci a bydlení získaného deníkem Jyllands-Posten, by mohlo Dánsko riskovat vyloučení z EU programu Dublinské regulace žadatelů o azyl, v případě, že národ nebude souhlasit s přerozdělovacím plánem. Støjbergová ale uvedla, že si nemyslí, že plán, který ve středu navrhl Juncker bude v současné podobě schválen.