Die Welt: Německo dělá vše, aby otrávilo a naštvalo své sousedy

22. 9. 2015  První zprávy
 
Bezmocnost Angely Merkelové ohledně krize s uprchlíky se nemůže schovat za ostatní země EU, a snaha na ně vyvíjet tlak a hrozit jim sankcemi k ničemu dobrému nepovede, píše Die Welt.
Německo dělá vše, aby otrávilo a rozezlilo své sousedy, ačkoliv je potřebuje, a to je nebezpečné, komentuje situaci s uprchlíky Florian Eder, šéfredaktor časopisu Politico ve svém sloupku v německých novinách Die Welt.

Podle něj se Angela Merkelová stala „bezmocnou ženou v Evropě”, demonstrující nemohoucnost Německa, jaká se obvykle neočekává. A tato bezradnost se před zbytkem Evropy nedá skrýt.

„Její nedávný obrat v politice vůči uprchlíkům byl pravděpodobně vnímán jako varovný signál pro východní Evropu – můžeme jít i nepřátelskou cestou,“ popisuje situaci novinář. „Uzavřeme naše hranice. Plánujeme zpřísnit zákon o udělení azylu uprchlíkům a pošleme je vám zpátky.“ Celkem bez servítků, konstatuje Eder.

Podle Edera ale taková politika k pozitivním výsledkům nevede. Zejména v Polsku a Maďarsku nejsou připraveni sdílet břemeno zvýšení počtu uprchlíků na svém území. Tyto země to vidí takhle: německá spolková kancléřka se s nikým neporadila a dala naději stovkám tisíc lidí, ale přitom nejsou tyto naděje oprávněné, píše novinář.

Podle něj politika tlaku na partnery v EU může v jiných případech pravděpodobně fungovat, ale ne v současné situaci. Německo potřebuje EU, ale po letech dominance nenachází sílu požádat o pomoc. Místo toho mluví o nároku na solidaritu, rozhodnutí většiny a hrozí sankcemi.

„Pokud se nedosáhne konsensu ohledně uprchlické krize, bude rozdělení EU jasné,” uvedl Eder.

Od počátku roku 2015 do Evropské unie dorazilo asi 500.000 migrantů a každý den jsou jejich řady doplňovány o tisíce dalších příchozích. Evropská komise uvedla, že současná imigrační krize na světě je největší od druhé světové války. Podle jejího návrhu by měly země EU v příštích dvou letech nuceně přijmout na svém území až 160 tisíc uprchlíků. Proti zavedení kvót na uprchlíky se postavily zejména země V4, včetně České republiky.

(kou, prvnizpravy.cz, welt.de, foto: arch. -Angela Merkelová, německá kancléřka)