Iščenko: Rusko přešlo v Sýrii do geopolitické protiofenzívy

Ilja Muromskyj

13. 9. 2015  zdroj
Situace na Blízkém východě, která je již dlouho mimo kontrolu jejích organizátorů, nutí Ruskou federaci, aby postupovala aktivněji, když vysílá do Sýrie obrovský tok zbraní, techniky, letectva a odborníků. V té době učinil na Donbasu hlava DLR velmi zajímavé prohlášení.

Začátkem týdne učinil hlava Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko u Saur mohyly, nejslavnější mohyly v Šachťorském okrese Doněcké lidové republiky, prohlášení, v němž přislíbil osvobození Slavjanska, Kramatorska, Konstantinovky, Krasnoarmejska, Kurachova a také všech dalších ukrajinskou armádou okupovaných území.

“V roce 1941 přišel do naší země nepřítel, zabil a zajal mnoho našich krajanů, ale vydrželi jsme, vyházeli jsme je jako prašivá koťata z naší vlasti. Ovšem v roce 2014 s námi nepřítel opět přišel bojovat a my jsme museli vzít znovu do rukou zbraně. Se ctí jsme zvedli prapor, který nám předali našich dědové a pradědové. Tehdy, v dobách Velké vlastenecké války, nebyli schopni srazit Donbas na kolena, nepodařilo se jim to ani teď. A přijde den, kdy osvobodíme celý Donbas. My jsme obyvatelé této země, všechna tato pole a lesy, to všechno je naše a my nedáme ani píď země nepříteli. Věčná památka všem obětem,” řekl hlava Doněcké lidové republiky.

Je pozoruhodné, že paralelně s prohlášením Zacharčenka byl v médiích spuštěn nekonečný proud informací o účasti Ruska v syrském konfliktu. Ruská federace potvrdila informace, že aktivně dodává zbraně, vybavení a specialisty. Je souvislost aktivizace Ruska na syrské frontě a prohlášením Zacharčenka?

Dopisovatel MIA “Rusko dnes” Rostislav Iščenko se v rozhovoru s korespondenty agentury “Charkov” pokusil odpovědět na tuto otázku. Podle něj Rusko přechází do geopolitické protiofenzívy.

“Samozřejmě, postoj Ruska je tvrdší. Souvisí to s tlakem USA na EU ve snaze prosadit další přitvrzení sankcí. V zásadě platí, že Rusko i dříve dostatečně průhledně naznačovalo, že pokud bude Minsk zmařen, války se nikdo bojí a dál už Západ (zejména Evropa, protože USA se do otevřené vojenské konfrontace nepustí) bude muset rozhodnout, zda je připraveno k rozsáhlému konfliktu na Ukrajině. Jiný formát míru kromě minského není nemožný. Nyní Moskva jednoduše předvádí, že její varování nejsou vtip a blaf,” řekl expert.

Chci připomenout, že prezidentův tiskový tajemník Dmitrij Peskov řekl, že Moskva Damašku pomůže vypořádat se s postupem “Islámského státu.”

Damašek, 11. září. Pro Novou republiku  vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová