Jaceňukovi se nedaří reformy, protože Ukrajinci mu překážejí

13. 9. 2015    zdroj a zdroj
Ukrajinský ekonom se domnívá, že předseda vlády Ukrajiny Arsenij Jaceňuk a jeho vláda nerozvíjejí ekonomiku země, ale zabývají se pouze “politikařením”. Premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk vede neúspěšnou hospodářskou politiku, svaluje ale vinu na občany země, soudí ekonom, prezident Ukrajinského analytického centra Alexandr Ochrimenko.


“Chudák Jaceňukova vláda již bůhví pokolikáté zvyšuje pro obyčejné Ukrajince sazby plynu, elektřiny a dalších zdrojů energie, a Ukrajinci nijak nemohou pochopit všechny své výhody z vysokých tarifů,” ironizuje ekonom.

Podle Ochrimenka mají Jaceňukovi ministři ponětí o metodách úspory energetických zdrojů “jako absolventky kurzů choreografie Leonarda da Vinci o zemědělství.”

Jaceňuk, když mluví o tom, že země má mnoho energetických ztrát a energetické zdroje jsou využívány neefektivně, zapomíná říci, že obyvatelstvo zde právě na vině není, zdůrazňuje analytik.

Dnes se vláda místo toho, aby umožnila ekonomice Ukrajiny normálně fungovat, zabývá politikařením a poslouchá nesmyslné rady MMF, říká ekonom.

“Musíme šetřit. Kdo se hádá? Ale nejprve je zapotřebí přemýšlet hlavou, než se zvýší tarify bytových a komunálních služeb, a ne potom vykřikovat, že Ukrajinci nepodporují reformy”, uzavírá Alexandr Ochrimenko.

Pro Novou republiku  vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová