National Interest: Ruské zbraně budou schopné zničit Islámský stát!

25. 9. 2015   První zprávy
Pokud se Rusko připojí k boji proti skupině Islámského státu, dostanou se teroristé do vážných problémů, konstatuje americký časopis.Zároveň publikace The National Interest analyzovala, jaké ruské zbraně by mohly mít vliv na průběh vojenské kampaně proti teroristům v Sýrii
1. Za prvé, stíhačka Su-25 je jedním z nejlepších světových letadel pro pozemní útok. Je vybavena raketami, bombami a 30 milimetrovým dělem, které jsou určeny pro přímou leteckou podporu pozemních sil.

„Su-25 je vhodnější pro těsnější leteckou podporu, než Su-22 a Su-24, které jsou v současné době ve výzbroji syrského letectva,” uvádí článek. V operacích proti IS využily Su-25 Írán a Irák, ale útočný letoun ruského letectva by byl pravděpodobně účinnější se zkušenými piloty a lepšími službami, poukazuje publikace.

Rusko se v Sýrii připravuje na nálety na pozice Islámského státu

2. Problémem pro IS se mohou stát také zkušení a dobře vycvičení piloti na moderních ruských vrtulnících Mi-24, uvádí článek. Tento vrtulník, přezdívaný „létající tank”, není určen jen pro přepravu vojáků, ale i rovněž pro palebnou podporu. To může být vybaven bombami, raketami a 12,7 mm kulometem, který je schopen účinně prorážet připravené obranné pozice a přepravu protivníka.

3. Některá média uvedla, že se do Sýrie dodávají ruské obrněné transportéry BTR-82A, které poskytují mobilitu, ochranu a palebnou podporu pěchoty. Jestli se jedná o vážný náznak nasazení ruských vojsk, musí to u IS vyvolat „vážné znepokojení”, napsal National Interest.

4. Jedním z nejdůležitějších prostředků na podporu pozemních jednotek se staly bezpilotní letouny. Koalice západních zemí bojující proti IS, získává pomocí bezpilotních letounů informace o pozicích islamistů, ale syrská armáda tyto možnosti nemá. A pokud Rusko využije své vlastní letouny v Sýrii, pak snad to bude jeho jeden z nejvýznamnějších příspěvků k boji proti IS, uvedl časopis.

5. Další hlavní „zbraní” publikace označuje ruské speciální jednotky (specnaz), známé svými „působivými” operacemi. Nicméně, jejich použití by mělo smysl jen v případě, že by Rusko výrazně rozšířilo rozsah své účasti v boji proti IS, dodal National Interest.

První zprávy