Putin potvrdil to, co už dávno víme: Ruští poradci v Sýrii, Asad je ochoten sdílet moc

6.9.2015  Wertyz Report

Po třech letech máme konečně doznání z ruské strany o podpoře syrské vlády ve válce. Po čtyřech letech války a 240 tisících mrtvých se může v nadcházejících týdnech odehrát zásadní změna celého konfliktu.

Ruský prezident Vladimír Putin jezdí po celém světě s touhou po vytvoření mezinárodní koalice pro boj proti ISIS v naději, že krvavý konflikt v režii NATO a USA konečně vyřeší. Spekulace o ruském zapojení v syrské válce sílí, ale zatím nebylo prokázáno (dokud nejspíš Američané nevytáhnou satelitní snímky). Putin na otázky ohledně zapojení řekl, že tvrzení o přímé vojenské intervenci jsou „předčasná.“ Ačkoliv přiznal, že Rusko poskytuje syrské armádě výcvik a logistickou podporu, bez které by už dávno prohrála, přímou intervenci do budoucna nevyloučil. „Říct, že jsme připraveni dnes – prozatím je předčasné o tom mluvit. Sýrii dáváme už docela výraznou pomoc s vybavením a výcvikem vojáků pro naše zbraně,“ citovala ho agentura RIA Novosti během ekonomického fora ve Vladivostoku.

Putin zároveň nevyloučil i koalici s Američany. „Opravdu chceme vytvořit nějakou mezinárodní koalici pro boj s terorismem a extrémismem. Proto jsme to konzultovali s našimi americkými partnery – osobně jsme mluvil s americkým prezidentem Obamou,“ řekl.

Ruský prezident také potvrdil to, co Asad říkal už od roku 2011 – že je ochotný sdílet moc se „zdravou opozicí.“ Zástupci syrské vlády a opozice několik týdnů vyjednávají v Moskvě. Zástupci syrské vlády několikrát zmiňovali, že jsou připraveni i na předčasné volby. Syrských opozičních skupin je hned několik, „zdravou opozicí“ se určitě nemyslí Západem podporovaná skupina, která akorát vymetá drahé hotely.

Zdroj: Reuters
Foto: REUTERS/CNSPHOTO