Putinův radikální krok směřuje k ohrožení nadvlády USA

6. 9. 2015       zdrojzdrojzdroj
Nový radikální krok Vladimíra Putina bude znamenat silný úder pro ekonomiku USA a Evropské unie a ohrozí globální dominanci dolaru ve světě. Tímto krokem je odmítnutí dolaru a eura v placení mezi zeměmi SNS. Začala o tom psát západní média.


Odstartovala skutečná noční můra pro Washington, která bude trvat dlouho. “To nejhorší, co se může USA stát a čemu se pečlivě vyhýbají, je ztráta vedoucího postavení dolaru ve světě. Vladimír Putin se snaží ve všech směrech podlomit vliv dolaru vůči ostatním měnám,” napsal v tureckém vydání Vedat Ozdan.

Činí pro toto zatím malé kroky, které již začaly USA znepokojovat. Obchod mezi Čínou a Ruskem již přechází na platby v jüanech a rublech.

Spojenectví Číny a Ruska

V letošním roce Rusko prodalo významnou část svých dolarových rezerv a zbavilo se 20% amerických dluhopisů. Stejné akce opakovala i Čína, která vydala 500 miliard dolarů ze státních rezerv. Po rozhodnutí o devalvaci jüanu prodala Čínská centrální banka obrovské množství dolarových aktiv, údajně pro zastavení poklesu na burzách v Šanghaji a Shenzhenu.

Země SNS a Japonsko

Tyto skutečnosti potvrzují, že spojenectví obou zemí se snaží zbavit svět závislosti na dolaru. To je pro Washington velmi znepokojující. Tím spíš, že se k nim může brzy připojit ještě několik dalších zemí, mezi nimiž jsou Kazachstán, Bělorusko, Arménie, Tádžikistán a Kyrgyzstán.

…Zahraničním tiskem proběhla informace o novém radikálním kroku – návrhu zákona, který prezident Putin předložil Státní dumě RF (dolní komora ruského parlamentu).

Tento dokument zakazuje fyzickým a právnickým osobám z Ruské federace používat dolar v oblasti zahraničního obchodu.

V prvních připomínkách k této záležitosti se uvádí, že návrh je zaměřen na vytvoření v určitém slova smyslu “jednotného finančního trhu” mezi zeměmi SNS a předcházení použití dolaru a eura při obchodování mezi těmito zeměmi…

Neočekávaně pro všechny se k nim přidává i Tokio, které navrhlo svou měnu pro úhrady mezi Ruskem a Japonskem. Svůj návrh vysvětlil ředitel Japonské banky pro mezinárodní spolupráci Tadashi Maeda takto: “Za účelem minimalizace obchodních rizik”.

Nyní se USA mohou obávat dominového efektu, protože je pravděpodobné, že za těmito zeměmi budou následovat další.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová