Roberts: Evropská uprchlická krize

4. 9. 2015    zdroj
Evropa se těžce potácí pod uprchlickou krizí, kterou sama pomáhala vyvolat. Svoji bezmyšlenkovitou a nemorální podporou washingtonských nelegálních i neospravedlnitelných válek na Středním východě a v severní Africe pomáhala zabíjet i vyhánět z domovů miliony lidí a spolupodílela se tak na vytvoření uprchlické vlny, která nyní zaplavuje její území. 


A namísto, aby za lidi, jejichž životy pomáhala ničit, přijala svoji spoluodpovědnost, nasazuje při ochraně svých terítorií ploty i násílí, a to jakoby návdavkem k předchozímu a mnohem krutějšímu násílí washingtonskému, jež pohyb miliónových zástupů běženců do Evropy vyvolalo. A nyní ti z běženců, kteří stačili prchnout Američanům, jsou zabíjeni státem islamským.

Varování Jean Raspallové z knihy Tábor svatých o tom, že Evropa, ochotná nechat se morálně odzbrojit, bídně skončí, neodrazuje Evropany od stavění žiletkových plotů a nasazování policistů i jejích psů proti něčemu, co svým přikyvováním Washingtonu pomáhali vytvořit.

Překlad: Lubomír Man

Poznámka překladatele: Poprvé mám k textu P.C.Robertse jistou výhradu. Odhaduji totiž (jinak to nejde), že podíl viny USA na uprchlické krizi by mohl být tak 95 procentní, zatímco na jim tupě podřízenou Evropu by zbývala vina pětiprocentní. Ale protože Amerika je daleko, má nyní Evropa za svou pětiprocentní vinu splácet trest 95 procentní, anebo ještě vyšší. Pochopitelně se jí do tak pochybného účetního vyrovnání nechce.