Ruská delegace opustila sál VS OSN během projevu Porošenka

28. 9. 2015   zdroj
Ruská delegace opustila sál Valného shromáždění OSN během projevu prezidenta Ukrajiny Petra Porošenka na summitu o globální programu v oblasti rozvoje. Agentuře TASS to sdělil vysoce postavený ruský diplomat. “Opustili jsme sál v znak protestu proti otevřeně politizovanému a agresivnímu projevu, který vůbec neodpovídal ohlášenému tématu sumitu”, řekl zdroj.


Agentura TASS zjistila, že v sále zůstal jeden ruský diplomat.

V odpovědi na otázku o tom, proč tento diplomat přece jenom zůstal na místě delegace, zdroj zdůraznil, že “ruská strana má ve zvyku poslouchat své oponenty a nenechávat jejich vystoupení zcela bez pozornosti.”

Prezident Ukrajiny se ocitl na konci “fronty” řečníků

Zpočátku měl Porošenko vystoupit na summitu jako čtrnáctý, ale vystoupil 26., těsně před ministrem zahraničí RF Sergejem Lavrovem.

Podle pravidel OSN, pokud řečník z různých důvodů nemůže vystoupit v přiděleném čase, je automaticky přesunut na konec “fronty”.

Ukrajinský prezident hovořil ve skupině hlav států a předsedů vlád. V důsledku toho se podle protokolu ocitl na konci skupiny a těsně před “ministerskou” částí, kterou zahajoval Lavrov.

“Nevíme přesně, zda se Porošenko náhodně nebo úmyslně přemístil ve své skupině vystupujících,” řekl k tomu zástupce sekretariátu OSN agentuře TASS. Vyjádřil názor, že ukrajinská delegace to udělala úmyslně.

Jak se agentura TASS dověděla, ministrovi zahraničí RF bylo navrženo, aby vystoupil později, ale Lavrov to odmítl, protože nechtěl narušit svůj další pracovní program.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
OSN, 28. září. TASS.