Rusko vyzvalo Spojené státy, aby stáhly letadla ze vzdušného prostoru Sýrie. Rusko bude jedinou zemí konající operaci v Sýrii na legitimním základě.

30. 9. 2015    zdroj
Federální shromáždění Ruska ve středu jednohlasně podpořilo nasazení ruských vojsk mimo území Ruska, s tímto návrhem vystoupil ruský prezident Vladimir Putin. Šéf kanceláře ruského prezidenta Sergej Ivanov řekl, že otázka se týká Sýrie a jedná se výhradně o operaci vojenského letectva, nasazení vojáků na zemi je vyloučeno. Podle jeho slov jsou letecké údery USA a dalších zemí na Blízkém východě porušením mezinárodního práva.


Ivanov: Povolení Rady federace nasadit ruské ozbrojené síly v zahraničí není porušením mezinárodního práva.

„Operace ruského vojenského letectva je dočasná, prozatím ale nemohu říct, jak dlouho bude trvat a jaké množství a druhy zbraní budou použity”, řekl Ivanov.

Kromě toho prohlásil, že Rusko bude ve středu informovat všechny partnery a spojence o přijatém rozhodnutí nasadit ruské ozbrojené síly na Blízkém východě.

„Rada federace jednohlasně podpořila žádost prezidenta, 162 hlasů bylo „pro”, hlasování se nezdržel nikdo, nikdo nebyl „proti””, řekl Ivanov novinářům.

Syrský prezident Bašár Asad požádal Rusko o poskytnutí vojenské pomoci, oznámil šéf kanceláře ruského prezidenta.

„Všichni naši partneři a spojenci, a to bych chtěl zdůraznit, budou dnes informováni o přijatém rozhodnutí, a vojenským rezortům bude zřejmě předána i specifická informace”, řekl Ivanov.

„Hlavním úkolem je boj s terorismem a podpora legitimní syrské vlády v boji s terorismem a extremismem”, řekl Peskov, když odpovídal na otázku, jestli může Rusko zaručit, že údery ruského vojenského letectva budou zaměřeny výhradně na pozice Islámského státu.

 „Použití ozbrojených sil na území třetích zemí je vůbec možné buď na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN, nebo na žádost legitimního vedení této země. V daném případě bude Rusko fakticky jedinou zemí, která bude konat tuto operaci na legitimním základě, a sice na žádost legitimního syrského prezidenta”, řekl Peskov. 

Rusko vyzvalo Spojené státy, aby stáhly letadla ze vzdušného prostoru Sýrie — informuje Fox News s odvoláním na vysoce postaveného amerického úředníka.

Ambasáda USA o rozhodnutí RF: Putin a Obama potvrdili společné zájmy v boji s IS

„Prostě opakuji, že když se prezident Obama setkal s prezidentem Putinem, shodli se v tom, že USA a Rusko mají společné zájmy v boji s ISIL v Sýrii. Shodli se v tom, že je nezbytný kanál (pro kontakty) našich armádních činitelů, aby bylo možné vyhnout se nedorozuměním mezi útvary koalice (v čele s USA) a Ruskem”, sdělil RIA novosti tiskový mluvčí velvyslanectví USA William Stevens. Americký diplomat rovněž připomněl, že postoj Washingtonu spočívá v tom, že „prezident Asad není vhodným partnerem v boji s terorem a extremismem v Sýrii”.

Írán: Akce Ruska v Sýrii jsou zákonné, protože byly zkoordinovány s Damaškem
Teherán vítá rozhodnutí Ruska použít sílu v boji s Islámským státem v Sýrii, řekla RIA Novosti mluvčí íránského ministerstva zahraničních věcí Marzie Afham. „Hodnotíme tento krok kladně a vážíme si každého kroku, který je zaměřen na boj s terorismem v regionu”, prohlásila mluvčí íránského MZV.

„Ruská letadla byla vyslána do Sýrie po obdržení žádosti od syrské strany, kterou obsahoval dopis prezidenta (Sýrie Bašára) Asada adresovaný prezidentu (RF Vladimiru) Putinovi. Dopis obsahoval návrh vyslat ruské vojenské letectvo v rámci iniciativy prezidenta Putina týkající se boje s terorismem”, cituje agentura France-Presse prohlášení kanceláře syrského prezidenta.