Kyjev přizná porušování lidských práv na Donbasu, ale “hrdiny” nevydá

Andrej Tichonov
30. 9. 2015    zdroj
Kyjev je připraven uznat, že jeho dobrovolnické prapory se dopustily porušení lidských práv. Ale skutečné potrestání zločinců z nacionalistických formací nelze očekávat.


Asistent generálního tajemníka OSN Ivan Šimonovič přednesl 29. září ústní zprávu o situaci na Ukrajině v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě. Oznámil v ní, že vedení Ukrajiny vyjádřilo svou ochotu uznat, že řada případů porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva byla spáchána Kyjevem kontrolovanými silami a dobrovolnickými prapory, informuje MIA “Russia Today”.

“Osoby, které jednaly za vládu, většinou rovněž vyjádřily připravenost uznat, že řada případů porušování lidských práv a mezinárodního humanitárního práva byla spáchána jejich silami a dobrovolnickými prapory,” řekl.

Ředitel Centra politického marketingu Vasilij Stojakin se domnívá, že diplomatický tlak na Kyjev je spojen s plněním Minských dohod .”Téma dodržování lidských práv se v nich nevyskytuje, ale je předpokládáno. Je tam bod ohledně amnestie pro všechny účastníky bojových akcí”, řekl “Aktuálním komentářům”.

Podle experta je Kyjev připraven přiznat drobné hříšky, “nastrčit radikály z dobrovolnických praporů, kteří nyní způsobují ukrajinské moci silné bolesti hlavy, a tím zbavit problémů ukrajinské ozbrojené síly a jejich velení.” Ale ve své podstatě podle Stojakina nikdo neutrpí, protože rozhodnutí o amnestii se týká “hrdinů”, které se Kyjev trestat nechystá.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová