Rusko zakončuje přípravy na opuštění dolarového systému

– ea24 –
25. 9. 2015 Eurasia24

Události z poslední doby ukazují na systémovou přípravu k zahájení rozsáhlých změn, ke kterým se Rusko chystá už od přelomu tisíciletí. Přesněji řečeno, na povrchu můžeme sledovat některé projevy závěrečných dějství takové přípravy. Proběhne-li odpoutání se od dolarového systému a přímé postavení se světovému oligarchátu již koncem roku 2015, uvidíme, ale mnohé ukazuje na to, že čas X je blízko. Jaké události to jsou?
Zaprvé: Dokument Sergeje Glazjeva (ekonomického poradce prezidenta Ruské federace – pozn. překl.) v komisi Rady bezpečnosti dne 15. září. Plné znění dokumentu je zatím veřejnosti neznámé, ale kritika tohoto materiálu ze strany (liberálního listu) Kommersant i bouřlivé reakce byly jasně vyvolány s cílem kompromitace dokumentu. Mezi tím dokument (alespoň podle toho, co bylo zveřejněno na internetu) představuje nejen teoretizování na dané téma, ale fakticky hotový, etapovitý plán realizace procesu finálního odpojení od dolarového systému a vybudování nového modelu suverénní ekonomiky. Vlastně je to plán maxima možného, co by mělo být uskutečněno v ideálním případě: opatření proti off shore, stabilizace bankovního systému po odklonu od dolaru, státní plánování, omezení spekulativního kapitálu a mnohé další.

Zadruhé: Aktivizace pomoci Sýrii a příprava oznámení široké koalice proti terorismu. Vladimir Putin se z tribuny Organizace spojených národů chystá oznámit, že Rusko otevírá frontu boje s mezinárodním terorismem a vyzývá všechny země zasažené terorismem, aby se připojily a vykonaly reálné kroky proti této globální infekci. Země, které to nepřijmou nebo dokonce budou pokračovat v podpoře teroristických skupin (ať je to činěno pod jakoukoliv záminkou), se před lidstvem automaticky vyjeví jako adepti terorismu. To se týká především USA a jejich spojenců.

Operace v Sýrii proti Islámskému státu při podpoře zemí BRICS a s účastí některých zemí Blízkého východu je první mohutnou mezinárodní kampaní po transformaci světa z jednopolárního na multipolární.

Zatřetí: Rozsáhlé vojenské cvičení Centr 2015 ruské armády s účastí zemí ODKB (Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti – pozn. překl.) demonstrovalo plnou bojovou připravenost k řešení strategických úkolů pro zajištění bezpečnosti na území Eurasie. Fakticky znamená připravenost vyzvat americký militarismus a jeho neformální síly (teroristy), oživené v posledních desetiletích. Těsná vojenská spolupráce s Čínou, představení nových zbraní na přehlídkách vítězství v Moskvě i v Pekingu, to jsou signály: jdeme udělat pořádek.

Začtvrté: Pozatýkání zločinné skupiny Vjačeslava Gajzera, hlavy republiky Komi, je začátkem nové etapy očištění ruské státní moci. V podmínkách stále zjevnějšího střetu se Západem Kreml nejenže zpřísňuje požadavky na ty, na nichž leží výkonné funkce, ale také se zbavuje skrytých „krtků“ v mocenských strukturách. A Gajzer, to je právě takový krtek: opozičníci ho neodsuzovali, „chytří“ politologové jej stavěli do vysokých příček gubernátorských ratingů.

Ale dostali ho, i s celou vysoce postavenou skupinou, působící tajně a systematicky ke škodě země. Takové seberou jen před uskutečněním velkých změn (je příznačné, že o zatčení Gajzera a jeho skupiny informovala korporátní média v Česku jen minimálně – pozn. překl.).

Zapáté: Příprava důkazů Vyšetřovacího výboru Ruské federace pro mezinárodní tribunál pro kyjevský loutkový režim, jak bylo oznámeno v září 2015, ukazuje na spuštění procesu očištění celé Ukrajiny od vnější kontroly. K tomu jsou však nezbytné dvě podmínky. Zaprvé, aby si většina obyvatelstva Ukrajiny navzdory propagandě uvědomila, do jaké propasti spadla, poté se obrátila k Rusku jako k poslednímu zachránci, byla připravena podpořit rozhodnutí Moskvy a učinila vše pro to, aby byli odsouzeni nynější samozvanci v Kyjevě. Druhá podmínka, to je začátek aktivní fáze odporu proti Washingtonu v globální hře ze strany Moskvy.

Je nesmírně důležité, že Rusko právě nyní oznámilo, že je připraveno systematicky a právně připravit soudní proces s těmi, kdo způsobil krvácení historických částí ruského národa. A tento proces se nakonec, dá-li Bůh, uskuteční.

Zdroj a více na: Politikus.ru
Ilustrační foto: http://mil.ru / Creative Commons Attribution 4.0