Co se děje v Sýrii? Colonel Cassad analyzuje

– ea24 
25. 9. 2015 Eurasia24

Ruský analytik s pseudonymem Colonel Cassad se proslavil poměrně přesnými informacemi a odhady vývoje situace v průběhu intenzivních bojů na Donbasu. Eurasia24.cz nyní přináší jeho stručné zhodnocení dosavadních informací o posledním vývoji v Sýrii v souvislosti s aktivizací ruských ozbrojených sil.


Americká bezpečnostní poradenská společnost Stratfor, blízká CIA, zveřejnila satelitní snímky ze syrské oblasti Latakia, na nichž je zachyceno zvýšení počtu ruských letadel a vrtulníků, dislokovaných v této části Sýrie.

Celkem je podle Stratforu na letecké základně rozmístěno 28 letounů: čtyři Su-30SM, zajišťující vzdušné krytí, dvanáct stíhacích bombardérů Su-24 a stejný počet bitevníků Su-25, určených k provádění úderů na pozemní cíle. Rovněž se na základně nachází čtrnáct vrtulníků Mi-17 a Mi-24. Kromě toho, jak tvrdí Stratfor – a jak ukazují nové satelitní snímky, základnu chrání již rozvinuté protivzdušné komplexy S-300 a S-400.

Je jasné, že skrýt takovou koncentraci bojové techniky je problematické, protože americké satelity i dříve visely nad Sýrií a nyní jistě dění v Latakii studují jako pod lupou.

Čili věnujme pozornost tomu, že s demonstrací důkazů ruské vojenské přítomnosti v Sýrii není žádný problém, protože je k dispozici mnoho satelitních snímků v dostatečně kvalitním rozlišení. A srovnejme tuto skutečnost s tlachy, které zaznívaly na Ukrajině – přestože ony satelity jaksi patří jedné a téže zemi. To jsou divy.

Každopádně vzniká dojem, že přichází finální „seřízení hodinek“ významné operace, prováděné Ruskem, Íránem, Sýrií a Irákem. Mohu se samozřejmě mýlit, avšak přesně takto jsou poskládány všechny kousky této skládačky v podobě různých faktů, ale i zvěstí, které přicházely v průběhu posledních měsíců.

Začaly tajemnou větou velitele elitních jednotek Quds íránských Revolučních gard, generála Kásema Sulejmáního o připravovaném velkém překvapení v Sýrii, pokračovaly jeho návštěvou (návštěvami) v Moskvě a končí zatím posledními snímky letiště v Latakii.

Taktéž je zajímavé, že v posledních měsících přesunuté skupiny nashromážděných šíitských dobrovolníků s íránskými poradci (a pokud lze věřit některým zvěstem, i s účastí pravidelných íránských jednotek) se prakticky nezapojily do operací, a to i přes složitou situaci v některých oblastech. Vyskytly se také informace, že i syrská armáda se snaží nabírat rezervy.

Co z toho plyne?

1. Je možné, že dojde k pokusu částečně vyčistit provincii Idlib od proamerických bojovníků, což by s sebou přineslo zostření vztahů se Spojenými státy a Tureckem.

2. Je možné, že dojde k pokusu odlehčit Aleppu rozšířením zóny kontroly v okolí města.

3. Je možné, že dojde k útoku na Palmýru, vytlačení chalífátu odtud a rozvinutí nových obranných pozic.

Poslední varianta vypadá nejsympatičtěji – v případě úspěchu bude možné demonstrovat reálné pozemní vítězství nad chalífátem s vybojováním mediálně známého města a ukázat tak starost o světové kulturní dědictví, v poslední době likvidované chalífátem.

Operaci může v takovém případě provést syrská armáda při podpoře ruského letectva a íránských i ruských vojenských poradců.

Tato varianta zároveň vypadá nejméně riskantně a přináší nejslibnější profit. Nedávno se objevivší video s ruskými letouny na nebi nad Homsem může být nepřímým důkazem toho, že aktivita syrské armády a jejích spojenců se může soustředit právě jihovýchodním směrem. Při případném postupu na sever bude nutné před střetem s chalífátem nejprve porazit americké loutky.

Originální text pod názvem „V daleké Latakii“ je včetně fotografií a map dostupný zde: http://colonelcassad.livejournal.com/2398106.html
Snímek: tentýž zdroj