Slovenský premiér zpochybnil nutnost pomoci migrantům


7. 9. 2015      zdroj
Slovenský premiér Robert Fico zpochybnil nutnost pomoci migrantům, kteří cestují do Evropy. Agentura RIA Novosti sdělila, že slovenský premiér to řekl během vystoupení na slovenské rozhlasové stanici.


“Nyní je otázkou, jak se zachovat k mase migrantů, která zahrnuje možná více než jeden milion osob. Otevřít náruč a prohlásit, že všechny přijímáme, nebo přece jen jednat racionálně, to znamená rozlišovat mezi těmi, kteří opravdu utíkají před nebezpečím a hladem, a těmi, kteří sem přicházejí za ekonomickým prospěchem? Umírá hladem ten, kdo může zaplatit pašerákovi 5000 euro?” uvedl Fico.

Podle něj tvoří drtivou většinu uprchlíků (90 procent) muži, kteří přicházejí do Evropy hledat lepší život. Fico zdůraznil, že Slovensko nemůže klidně zaujímat postoj k faktu, že “někdo se rozhodne pracovat v Evropě, nelegálně překročí hranice, a my musíme tyto lidi vítat.”

Slovenský premiér soudí, že příčinou současné krize v Evropě je komplikovaná situace v zemích, ze kterých migranti přicházejí. Vyzval také Organizaci spojených národů, aby aktivněji působila v souvislosti s tímto problémem a poznamenal, že “v destabilizované Libyi a Sýrii by mohla být umístěna mezinárodní vojska.”

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová