Stručný přehled hlavních informací Speciální Monitorovací Mise OBSE (SMM) na Ukrajině dle zpráv zveřejněných do 15. září 2015

vybral, přeložil a sestavil Mireček
17.9.2015 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

I přes občasné porušení příměří (nejčastěji v okolí Doněcku) je aktuální příměří dodržováno prakticky všude. Ukrajinská technika je stahována z fronty a přesto, že je v oblasti fronty bída, už alespoň neumírá tolik lidí.

Místní volby

25. října se budou na Ukrajině pod kontrolou Kyjeva konat místní volby a tak OBSE zahájila minulý týden novou pozorovací misi, která bude pozorovat, jestli jsou volby doopravdy svobodné, demokratické a podle platné legislativy.

Mise se zaměří i na volební kandidáty a registrační proces voličů. No dle mého názoru je tohle jenom pokus jak obhájit neobhajitelné. Moji pravidelní čtenáři si můžou vzpomenout na to, jak jsem referoval o „poctivosti“ registračního procesu kandidátů v mojí starší svodce v odstavci Demokratizace po ukrajinsku

Tyto volby prostě nemohou být svobodné už kvůli tomu, že některým kandidátům bylo doslova se zbraní v ruce zabráněno se zaregistrovat. To už nikdo nezmění a tyto volby jsou v mých očích fraška.

Příprava na zimu

Asi 8 obyvatel vládou kontrolované Malinivky SMM sdělilo své obavy ohledně vytápění přes zimu. Dle jejich odhadu totiž na zimu bude potřebovat jeden dům zhruba 3-4 tuny uhlí, jedna tuna stojí 3000 UAH, ale jejich penze dělá jenom 1000 UAH měsíčně.

Ani lidé z vesnic na tom nejsou o moc lépe, protože lesy kde by mohly sbírat dřevo, jsou zamořeny nevybuchlou municí i nástražnými výbušnými zařízeními.

Zajímavou informací je cena uhlí v LLR. Mnoho lidí z alespoň tří různých vesnic potvrdili SMM cenu za uhlí na 1000 UAH za jednu tunu. To je cena třikrát nižší než v území pod správou Kyjeva. Vzhledem k tomu že většina zboží je na území separatistických republik mnohem dražší než ve vládním území znamená tato zpráva, že na Donbasu se uhlí těží v relativně dostatečné míře a zbytek Ukrajiny má závažný problém.

Odsun Ukrajinské těžké techniky

SMM zaznamenala velký přesun Ukrajinské těžké techniky, většinou směřující pryč z fronty. Jmenovitě zaznamenala 8x T-64, 8 cisternových vozů s palivem, 2x obrněné vojenské nákladní vozidla, 7 bojových vozidel pěchoty, jedno BVP s protitankovým systémem Fagot, 11 obrněných transportérů, 14 houfnic, 29 nákladních vozidel a asi 300 vojáků

Přesun v menší míře byl zaznamenán i v Luhanské oblasti na obou stranách fronty

Únos ukrajinských vojáků?
SMM hovořilo s velitelem 79. ukrajinské výsadkové brigády, který potvrdil únos tří vojáků. Pátého září byl velitel pohraniční stráže na Ukrajinsko-Ruské hranici na Krymu svědkem toho, jak 10 ruských vojáků donutilo tři ukrajinské vojáky (kteří byli v civilu a beze zbraně) nastoupit do dvou vojenských vozidel asi 700-1000m od ukrajinského hraničního postu.

No nevím jak vám ale mně osobně tato zpráva trochu zavání. Jestli 3 vojáci v civilu byly 700-1000m od ukrajinského postu a snažili se dostat na Krym tak je to trošičku podezřelé a takové bych nechal při aktuálním vojenském napětí také zavřít a odvést k výslechu. Navíc jak dotyčný velitel ví, že se jednalo o vojáky? Když byli v civilu, tak se snad nejednalo o vojenskou akci, nebo snad ano? 🙂

Vlkův vstup: 
 
Včera o tom informoval ve své svodce Ernest. Šlo o to, že tři ukrajinští paragáni s e ožrali a šli se družit s ruskými výsadkářskými kolegy. na Krym. A měli být zatčeni na ruské straně hranice.

Demonstrace

Velké množství protestů, ale s malým množstvím účastníků, bylo zaznamenáno po celé Ukrajině, kdy demonstranti protestují proti různým ruským podnikům operujících na Ukrajině. Jeden z protestů byl například proti vydavatelství, které si dovolilo vydat jednu knihu od ruského autora.

V Kyjevě se také protestovalo proti ministerstvu a ministrovi vnitra a to dokonce několikrát.

V Oděse demonstrovalo asi 230 lidí proti zatčení šéfa Oděského Pravého Sektoru a Automaidanu. Po těchto událostech byly policií nalezeny 2 výbušná zařízení u základny národní gardy. K výbuchu nedošlo jenom díky poruše na odpalovacím zařízení.

V Oděse se také 13. září konala demonstrace, které se účastnilo zhruba 400 lidí. Demonstranti protestovali proti tomu co shledávali jako politické uvěznění dvou mladých mužů kteří jsou obviněni z vraždy Olesa Buzyny. Protestu se hlavně účastnili členové Pravého Sektoru a strany Svoboda.