Sýrie? Evropa si to odskáče gigantickým přílivem uprchlíků!

11. 9. 2015   První zprávy
V Sýrii došlo k absurdní situaci: verbálně USA a jejich spojenci požadovat svržení prezidenta Bašára Asada. Ve skutečnosti má Washingtonu ještě větší strach z těch, kdo nevyhnutelně Asada nahradí.Místo toho, aby se dohodly s Ruskem a Evropou na vyjednání příměří, účastníci pouze opakují zpaměti své role. „Přičemž jen diktát a razantní změna mohou zastavit masakry,“ říká v rozhovoru s italským deníkem La Repubblica jeden ze světových odborníků na Sýrii Joshua Landis.

V Sýrii ještě není všechno ztraceno, ale jen pouze tehdy, pokud země zapojené do tohoto konfliktu otevřou oči a vzdají se svých požadavků, které, jak samy vědí, jsou k ničemu a neuskutečnitelné. Přičemž dnes, jako v absurdním divadle, i nadále prosazují tyto požadavky, zatímco se krize každým dnem zhoršuje,” zdůraznil Joshua Landis.

Podle něj je jen jeden způsob, jak z této situace ven – příměří. Nicméně, ani Spojené státy, ani Saúdská Arábie s tím nesouhlasí, řekl. Příměří by znamenalo, že Asad zůstane u moci, a Amerika trvá na tom, aby odstoupil.

Tak zní slova navenek. Ve skutečnosti ale nikdo nechce, aby Asad svůj post opustil. V takovém případě se spustí bitva o Damašek, město si zopakuje osud mučednického Aleppa, měsíce bojů v ulicích. A pět milionů obyvatel Damašku se tak může dát na útěk do Evropy před těmi, kteří se chopí moci.

A přitom nikdo neví, kdo vyhraje a bude stát v čele státu. „Organizace Fronta AL-Nusrá? Islámský stát? Nebo islámští rebelové, napojení na Al-Káidu? Všechny tyto možnosti jsou příšerné, takže nikdo opravdu nechce Asada odstranit,” zdůraznil Landis.

Věří, že Rusko je v současné době připraveno k zahájení jednání. Moskva nehodlá přestat podporovat syrského vůdce, investuje svůj čas a peníze, a ani za mák neustupuje Spojeným státům. „Je to jako loutkové divadlo: všichni předvádějí své naučené role, i když vědí, že je to všechno jen fikce,” poznamenal expert.

Ví Západ opravdu, co chce v Sýrii?

V této situaci může Evropa hrát klíčovou roli, a vystoupit jako garant příměří a také vojensky zasáhnout proti těm, kteří by ho porušili. Nicméně, jak Spojené státy, tak evropské země nechtějí poslat své vojáky do Sýrie.

Jenže podle Landise pak za to budou muset zaplatit, protože brzy proud Syřanů, kteří nemají co ztratit, bude spěchat do Evropy. Dokud jsou ještě brány otevřeny. „Hovoříme o milionech lidí: příliv bude prostě gigantický,” varuje expert.

Lze jen dodat, že bude zajímavé se k tomuto rozhovoru vrátit, řekněme za půl roku. Zejména jako připomenutí evropským politikům, že pokud se naplní černý scénář odborníků a aby evropská elita, která bude opět bezradně zírat na vlnu milionů, netvrdila, že za to nemůže.

První zprávy, Jiří Kouda