Ukrajina může zničit sama sebe, Rusové ani nemusí zasahovat

18. 9. 2015  První zprávy

Pokud dnes ukrajinský parlament nepodpoří plán restrukturalizace ukrajinského dluhu ve výši 18 miliard dolarů, čeká Ukrajinu hluboká finanční a politická krize. 

 

“V poslední době se vlivní západní politici stále více obávají, že plán se může stát obětí politických obchodů a hašteření ve vládnoucí koalici, pokud parlament zamítne dohodu o dluhu, nebude Ukrajina moci splatit obligace v hodnotě 500 miliónů dolarů, jejichž splatnost končí dnem 23. září,” uvedl v článku novinář Roman Olearchyk z Financial Times.

Bylo by to odsouzení Ukrajiny do výchozího bodu, což by skoncovalo s křehkými nadějemi, které se objevily tento měsíc po zatím skončených bojích mezi prokyjevskými vojáky a proruskými separatisty.

Následky budou velmi těžké, pokud parlament neschválí dohodu, Ukrajina se ocitne v platební neschopnosti a to na velmi dlouhou dobu.

“Určitě by to silně zasáhlo mezinárodní investory vedené MMF a nevyhnutelně by to rozhodnutí mělo širší geopolitické důsledky a také by to mělo vliv na konfrontaci mezi Ruskem a Ukrajinou,” pokračuje Roman Olearchyk.

Ukrajina: Jak z ekonomické krize ven? Pokračovat ve válce!

Jeden z ministrů zahraničí Evropské unie řekl pro Financial Times, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně zastavil vojenský konflikt na východní Ukrajině, protože nyní spoléhá na zničení Ukrajiny z vnitra Ukrajiny a to není nemožné.

“Washington uvedl tento týden, že je připraven poskytnout další finanční podporu na posílení postavení reformní vlády, ” oznámil ukrajinský premiér Arsen Jaceňuk.

Proč by měli poslanci odmítnout restrukturalizaci dluhu? Olearčyk naznačuje, že poslanci mohou odmítnout restrukturalizaci, protože se obávají, že to povede ke zvýšení ukrajinského dluhového zatížení v dlouhodobém horizontu, a dodal, “V případě, že parlament odmítne o dluhu jednat, mohlo by to vést k pádu Jaceňuka a jeho vlády.”

(rp,prvnizpravy.cz,FinancialTimes, foto:arch.)