Ukrajinská svodka – JF a jeho výběr ze světového tisku


vybral, přeložil a sestavil JF
15.9.2015 Kosa zostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Tentokrát něco málo ze Stratforu, něco víc o 9/11, něco málo o Ukrajině a Rusku a něco víc o Středním Východě a o uprchlické krizi:
Pověst národa kupců váže Britanii k Evropě Mark Fleming-Williams, Stratfor, Geopolitical Weekly, 8.9.2015
Jde o nové rozvinutí dávné Napoleonovi definice Britů.V jisté chvíli v nejbližších dvou letech budou britští voliči rozhodovat o tom, zda zůstat součástí Evropské Unie. Bude to poprvé od roku 1975, kdy se 67% voličů rozhodlo zůstat. Pokud se nyní rozhodnou odejít, bude Spojené Království první zemí, která Evropskou Unii opustí od jejího založení v roce 1957.

Svědek z aerolinek řeší 9/11
Kevin Barrett, Veterans Today Editor, Veterans Today, 11.9.2015
Komunita hledající pravdu o 9/11 (a s ní i průmysl aerolinií) je nabuzena novou knihou Rebeky Rothové, Metodická iluze. Kniha se prodává tak rychle, že Amazon musel sáhnout k nepravdivému tvrzení „promiňte, je rozebráno“.

Americké zlo. Zrádný propagandistický stroj Pentagramu znovu udeřil 
Gordon Duff, Senior Editor, Veterans Today, 11.9.2015
Pokud neovládáte tajná znamení rukama a navíc jste přesvědčený pedofil, navštivte Washington DC jako turista.

Tváří obrovské lži o událostech 9/11 je Dick Cheney
Allen L Roland, PhD, Veterans Today, 10.9.2011
Smyčka se pomalu stahuje okolo monstrózní lži o událostech 9/11 stejně jako okolo jejich spolu-spiklenců – ale jméno jedné osoby ční vysoko nade všemi a toto jméno není Usáma Bin Ladin. Touto osobou je Dick Cheney, který z dobrých důvodů před vyšetřovací komisí 9/11 odmítl výpověď pod přísahou.
 
Ukrajina, nikoli Rusko je hlavní hrozbou pro Polsko Jim W. Dean, Managing Editor, Veterans Today, 7.9.2015
Musíme předpokládat, že korupce v polském politickém systému musí být ještě horší než naše, kde lze za peníze koupit téměř všechno.

Je jen náhoda, že se dva zvláštní úkazy zjevily právě při 14-tém výročí událostí 9/11?
Michael Snyder, Prison Planet, 12.9.2015 
Zdá se náš svět každým dnem čím dál podivnější?

Jedenácté září ve zpětném pohledu
Melvyn P. Leffler, Foreign Affairs, September/October 2011
Velká strategie George W. Bushe znovu zhodnocena – teprve mnoho let po událostech 9/11 si začínáme uvědomovat perspektivy důsledků, které teroristický útok zanechal na zahraniční politice USA.

Finanční zlodějna 9/11: „Sledujte stopu peněz“
James Corbett, Global Research, 12.9.2015
Zapomeňte na chvíli na všechno, co jste kdy řekli o září 2001. Události 9/11 byly zločin. A jako u každého zločinu je prvním imperativem vyšetřujícího detektiva sledovat tok peněz.

Jak neokonzervativci destabilizovali Evropu
Robert Parry, Consortium News, 7.9.2011
Věčný recept neokonzervativců, nekonečné „změny režimu“, rozsévají chaos nejen po Středním Východě ale nyní i po Evropě. A přesto neokoni stále ovládají veřejné mínění v USA a označují všechny problémy jako „nedostatek změn režimů“.

Pravda o zahraniční politice USA je hořká pilulka Joseph Clifford, Information Clearinghouse, 11.9.2015 
Zatímco sledujeme nespočetné davy imigrantů na jejich cestě z válkou poničených zemí za bezpečným rájem v Evropě, media a státy se stále zaměřují jen na to, jak je zastavit, nikoli na příčiny jejich pohybu.

Válečné teorie USA se zaměřují na disidenty
Todd E. Pierce, Consortium News, 12.9.2015
V Orwellovském světě oficiálního Washingtonu se vláda USA zasnoubila s teorií „informační války“, míněné tak, že všichni Američané, kteří naruší politiku národní bezpečnosti, se stanou „obviněnými bez práv“ podle nové doktríny Válečného Práva.

Rusko a Jižní Afrika uzavírají strategické spojenectví
Alexander Mezyaev, nsnbc internartional, 5.9.2015
Rusko a Jižní Afrika si užívají výhod výjimečných vzájemných vztahů, které jdou hluboko do minulosti. Některé momenty připomínají hrdinské ságy nebo dech beroucí detektivní příběhy.

Trestání zvěrstev
Obamova agenda k předcházení genocidy
Lee Feinstein, Tod Lindberg, Foreign Affairs, 11.9.2015
V roce 2011 vydal president Barack Obama prohlášení, ve kterém podtrhl odhodlání předcházet zločinům proti lidskosti. Prohlásil, že „předcházet hromadným zvěrstvům a genocidě je ústředním národním bezpečnostním zájmem a ústřední morální zodpovědností Spojených států“.

Putin nazývá ukrajinské příměří „povzbuzujícím“ Reuters, Newsweek, 12.9.2015
Ruský president řekl v sobotu, že vítá skutečnost, že se na východní Ukrajině zastavily boje, což je změna v jeho rétorice oproti dřívějším obviněním Kyjeva z neustálého porušování příměří.

Rusko testuje své nové stíhací bombardéry na Krymu
Damien Sharkov, Newsweek, 8.9.2015
Ruská černomořská flotila na Krymu testovala svá nejnověji dodaná vojenská letadla Su-30SM při praktickém bombardování pozemních cílů.

Ruský časopis Sputnik: Zvětšuje se roztržka mezi USA, EU a Ukrajinou ohledně Donbasu?
Joseph P. Farrell, Giza Death Star, 10.9.2015
Tento článek ve Sputniku sdílelo tolik lidí, že je vhodné se zastavit a zamyslet se nad tím, co je skutečně skryto za zjevnými a zvětšujícími se rozdíly v náhledu USA a EU na ukrajinskou krizi a její zneužití.

Kroucení kyjevské ruky Proč se Rusko nespokojí se zmrazením konfliktu na Ukrajině
Samuel Charap, Foreign Affairs, 9.9.2015
Viděno z Washingtonu, konflikt na Ukrajině dospěl na náhorní rovinu. Přes několik dohod o příměří boje podél frontové linie nikdy neutichly ale přesto intenzita násilí výrazně klesla a ruské vojenské síly a jejich separatističtí spojenci nepodnikli během posledních šesti měsíců žádnou ofenzivu.

Dodávky zbraní USA „teroristům v Syrii” jsou systematickým porušováním Konvence proti využívání žoldnéřů Christof Lehmann, nsnbc international, 11.9.2015
Článek v New York Times odhaluje účast CIA v dodávkách zbraní syrským protivládním silám. Tyto zbraně zpravidla končí v rukách Jabhat al-Nusra, syrské odnože Al-Kaidy.

Šéf zpravodajců: Irák a Syrie nepřežijí jako státy
Ken Dilanian, The Associated Press, 10.9.2015
Vedoucí Defense Intelligence Agency řekl ve středu, že Irák a Sýrie mohou zůstat trvale roztrhány sektářskými tlaky a tendencemi, jako důsledek chybné Obamovy politiky.

Tato pěkná mapa vám umožní zkoumat historii migrace pro každou zemi na světě Louis Doré, The Independent, 9.9.2015
Uprostřed všeho halasu, argumentů a obrazů kolem migrace se lze ve všech těch číslech snadno ztratit. International Organisation for Migration má k disposici vizualizaci, která uživateli umožňuje spatřit mnohonárodnostní složení obyvatelstva různých zemí.

Saudská Arabie nepřijme ani jednoho uprchlíka, přestože má k disposici 100.000 stanů pro 3 miliony lidí
Paul Joseph Watson, Dhaka Tribune, Global Research, 12.9.2015
Zatímco Evropské země jsou poučovány o své neschopnosti přijmout dostatek uprchlíků, Saudská Arabie, která nepřijme vůbec žádné, má k disposici 100.000 prázdných klimatizovaných stanů, schopných ubytovat 3 miliony osob.

Uprchlická krize: Zoufalí iráčtí Jezídové se připojují k exodu do Evropy Cathy Otten , The Independent, 13.9.2015
Většina z odhadovaného půlmilionu Jezídů z Iráku dnes žije v táborech a nedostavěných domech v kurdských oblastech a téměř všichni se zoufale snaží opustit Irák, kde se již necítí v bezpečí.

Realismus a uprchlická krize
Graham E. Fuller, Consortium News, 8.9.2015
V přívalu uprchlíků do Evropy lze rozeznat dva klíčové prvky: Jedním z nich je okamžitá humanitární krize, druhým pak je podcenění realistického přístupu k stabilizaci válkou rozervaného regionu, který vyžaduje bezpodmínečnou spolupráci Washingtonu, Moskvy a Teheránu.

Jak dlouho ještě Německo může držet otevřené dveře pro uprchlíky? Luke Harding, The Guardian, 13.9.2015
Kolem 1000 uprchlíků, kteří každý den přibývají v hlavním městě Německa, vzbuzuje jisté hlasy pochybnosti.

Manipulování uprchlické krize k ospravedlnění „bezpečného ráje“ v Syrii Tony Cartlucci, nsnbc international, 11.9.2015
Zatímco media na Západě presentují situaci jako náhlý přiliv uprchlíků, který se náhle odnikud objevil před branami Evropy, realita je to, co můžeme už dlouhá léta pozorovat v rostoucích a dobře zabezpečených uprchlických táborech v Turecku.

Elity chtějí více uprchliků: Proč? Robert J. Burrowes, Information Clearing House, 11.9.2015
Již mnoho toho bylo napsáno o uprchlické krizi v Evropě ale dosud nikdo se nepokusil vysvětlit, proč se problém objevil a co je nutno udělat pro jeho vyřešení.

Otevřený dopis všem, kdo kdy hovořil o uprchlické krizi
The Independent, 3.9.2015

Nakonec příspěvek nikoli ze světa:

Svaz letců České republiky není organizací slepých a hluchých ovcí
Václav Vašek, Svaz Letců, Morava Zleva, 13.9.2015

Vlkův dodatek:
Nemohu jinak, ale dnešní přehled sestavený JF ještě doplním jedním naprosto skvělým článkem z amerických zdrojů, jehož český překlad našel pan Leo K. Je to fakt senzační úvaha, co vlastně všechno znamenalo 11.září a jak změnilo svět! Paráda náramná.
(Článek zde)