Ukrajinská svodka – JF a jeho výběr ze světového tisku

vybral, přeložil a sestavil JF
Můj týdenní výběr  z angloamerických zdrojů, už jen částečně o Ukrajině vypadá takto:

Válka, která nesmí nikdy nastat: Dilema jaderného odstrašování
George P. Shultz, James E. Goodby, Foreign Affairs, September/October 2015
Shultz, bývalý ministr zahraničí USA v  letech 1982 až 1989 a Goodby, někdejší vojenský vyjednavač, vyzývají vládu, aby provedla nezbytné kroky k zákazu jaderných zbraní. Dobře informovaní autoři porovnávají relativní náklady a výhody jaderného odstrašování a jaderného odzbrojení a zkoumají zvláštní výzvy, které by při přechodu od odstrašování k odzbrojení vyvstaly v Evropě, na Středním Východě, v Jižní a Východní Asii.
Nemožná pravda o MH17
Phil Butler, nsnbc international, 31.8.2015
Jediný závěr, který kdy normální občan obdržel o tragedii MH17, byl již odhalen. Nikdy nebudeme vědět s  určitostí, kdo je odpovědný za smrt 298 nevinných cestujících. Jakkoli smutná je tato realita, svět se s ní musí smířit.
Separatističní povstalci v ukrajinském Luhansku přecházejí na ruský rubl
Damien Sharkov, Newsweek, 2.9.2015
Proruští povstalci v ukrajinském Luhansku oznámili, že oficiálně změnili svou oficiální měnu z ukrajinské hřivny na ruský rubl, na celém území, které ovládají. Samozvaná povstalecká Rada ministrů na separatistických územích oznámila v prohlášení Luhanského informačního střediska, že změna vstoupila v platnost v  úterý.
Ukrajina zvažuje autonomii pro části Východu v područí Ruska
Andrew E. Kramer, New York Times, 2.9.2015
Hlasité, rozhořčené a násilné protesty, které tento týden provázely rozhodnutí parlamentu zaručit větší míru samosprávy pro odtržené východní oblasti, přehlédly jednu málo zmiňovanou skutečnost. Tyto oblasti již do značné míry získaly autonomii, daleko překračující vládní návrh. Někteří analytici říkají, že to paradoxně může být pozitivní vývoj a první krok k ukončení bojů.
Vzestup nelidskosti
Paul Craig Roberts, Information Clearinghouse, 2.9.2015 
Americký pád do totalitárního násilí se zrychluje. Stejně jako Bushův  i Obamův režim má sklon k odměňování ministerstva spravedlnosti za to, že pošlapává celou ústavu USA.
Nové způsoby ochrany nevinných ve válce
Christian Science Monitor, Editorial Board, 3.9.2015
Jak se mění povaha válek, snaží se mezinárodní výbor Červeného kříže zajistit dodržování humanitárních principů Ženevských konvencí. I ti nejextrémnější militanti musí být přesvědčeni o nutnosti chránit civilisty. V mlze války bývá obvykle jedna skupina vybavena mlhovými světly. Je to mezinárodní výbor Červeného kříže, strážce humanitárních principů známých jako Ženevské konvence, zajišťující pomoc zraněným a, jak doufáme, nutí válečné strany k ochraně civilistů a zajatců.
Rusko navrhuje vybudování letecké základny v Bělorusku
Damien Sharkov, Newsweek, 3.9.2015
Rusko hodlá během setkání s jeho spojenci v Euroasijském Výboru, které se uskuteční v nadcházejících týdnech, navrhnout výstavbu letecké základny v sousedním Bělorusku. Ruská agentura RIA Novosti sdělila, že ruský předseda vlády Dimitrij Medvěděv o  tom informoval vládu ve středu.
Nebezpečná redefinice pojmu „Terorismus“
Robert Parry, Consortium News, 3.9.2015
„Terorismus“ je odsuzující slovo, odkazující se na chladnokrevné vraždění civilistů pro politické záměry. Ale mnozí vlivní činitelé v USA zamlžili jeho význam, aby zakryli útoky amerických vojáků v cizích zemích. To je hra se slovy, která může vést jen k dalším válkám.
Gazprom uzavírá velké obchody s plynem v Evropě navzdory ukrajinské krizi
Vera Eckert, Oleg Vukmanovic, Reuters, 4.9.2015
Ruský Gazprom zvýraznil svou průmyslovou přítomnost v srdci Evropy dvěma velkými plynovými dohodami, které byly oznámeny v pátek, navzdory pokračujícímu napětí mezi Moskvou a Evropou kvůli konfliktu na východní Ukrajině.
Německo říká, že uzavření dohody o plynu nesignalizuje uvolňování vztahů s Ruskem
Noah Barkin, Caroline Copley, Reuters, 4.9.2015
Dohoda mezi ruským Gazpromem a německou chemickou skupinou BASF by neměla být chápána jako známka uvolňování napětí kolem ukrajinské krize, řekl v pátek mluvčí německého ministerstva zahraničních věcí. Skupina BASF už dříve sdělila, že dohoda, která by měla být dokončena do konce tohoto roku, umožní, aby výměnou za větší přítomnost ropné a plynové produkční jednotky Wintershall na sibiřských ropných polích dostal Gazprom větší možnost obchodování s plynem v Německu.
Česká bezpečnostní služba říká, Rusko vyzvídá v české energetice.
Robert Muller, Reuters , 4.9.2015
Česká Bezpečnsotní a informační Služba (BIS) ve své výroční zprávě tvrdí, že se Rusko nadále zajímá o českou energetiku, zejména pokud se týká o možné rozšíření českých jaderných elektráren. „Zpravodajci potvrdili, že Rusko nepovažuje svůj zájem na české jaderné energetice za ztracený boj.“ říká BIS.
Jak Facebook rozpoutal revoluci na ukrajinském Euromajdanu
Andrei Soldatov, Irina Borogan, Business Insider, 4.9.2015
Následující výňatek pochází z knihy „Rudý Web“, která vyjde 8.září 2015. Popisuje roli sociálních medií na vypuknutí euromajdanských protestů na Ukrajině.
Plány na překreslení Středního Východu: Projekt pro „Nový Střední Východ“
Mahdi Darius Nazemroaya, Global Research, 4.9.2015
Tento článek byl poprvé publikován v  Global Research již v listopadu 2006 ale má zvláštní důležitost pro pochopení pokračujícího procesu destabilizace a politické fragmentace Iráku, Sýrie a Jemenu.
Mapa projektu Nového Středního Východu
Staří členové pravicové strany obviněni z vyvolání pondělních nepokojů
Yuras Karmanau, Associated Press , 4.9.2015
V souvislosti s pondělními nepokoji u  parlamentu byli v pátek obviněni z vyvoláni nepokojů dva staří členové ukrajinské nacionalistické strany, zatímco lídr strany byl po výslechu propuštěn na svobodu.
Pamětní stráž vojáků na základně v Nových Petrovcích na okraji Kyjeva za tři mrtvé gardisty zabité před ukrajinskou Věrchovnou radou 31.8.2015.
Ukrajinská revoluce inspiruje dokumentaristy v Benátkách
Cristina Jaleru, ABC News, 4.9.2015
Benátský filmový festival přinesl do italského města 11 dní premiér na červených kobercích, inovativních filmů a Hollywoodského pozlátka. Zde je to, co padlo do oka Associated Press.
Putin: Assad je připraven k “přelomovým volbám” a dělení moci
Jason Ditz, AntiWar, 4.9.2015
Ruské snahy zajistit jistý druh jednotného velení v Syrii, zahrnující jak Assadovu vládu, tak umírněné povstalecké jednotky a přimět tak bojovat společně proti ISIS, dnes přinesly, jak se zdá, jakési ovoce, když president Putin oznámil, že Assad s touto myšlenkou souhlasí.
Putin vydává ultimatum a hrozí válkou kvůli Erdoganově podpoře ISIS
Gordon Duff, Senior Editor, Veterans Today, 4.9.2015
Putin vyslovil vůči Turecku ultimatum: „Ukončete vojenskou podporu ISIS“.
Při setkání s tureckým velvyslancem vyslovil Putin ultimatum, požadavek okamžitého ukončení turecké podpory islámskému státu a porušování suverenity Syrie.
Zločinné akce kyjevského režimu na Východní Ukrajině
South Front, Global Research, 5.9.2015
Více než 6400 civilistů bylo zabito a  téměř 16.000 zraněno jako následek kriminálních aktivit kyjevského režimu během konfliktu na Donbasu, řekl ve čtvrtek Alexandr Bastrykin, předseda ruské vyšetřovací komise. Rovněž bylo zničeno nebo vypáleno více než 10.000 místních infrastrukturních objektů, přes milion rusky mluvících obyvatel Luhanska a Doněcka opustilo své domovy a víc než 110.000 dostalo status uprchlíka jako občané Ruska. A válka stále pokračuje.
Ukrajinská vláda nese větší zodpovědnost za pokračující konflikt než krajní pravice
Volodymyr Ishchenko, The Guardian, 5.9.2015
Otázka autonomie Donbasu rozštěpila křehkou koalici ale vláda musí začít přemýšlet o řešení – ne ukazovat na pravicové bojůvky. Během protestů proti ústavním změnám, které mají zajistit větší autonomii pro východ Ukrajiny, vypukla před budovou kyjevského parlamentu vlna násilí.
“Vedlejší škody” válek USA a NATO: Evropská uprchlická krize a pokleslá morálka premiéra Davida Camerona
Colin Todhunter, Global Research, 6.9.2015
Premiér Spojeného Království řekl tento týden, že „jako otec je hluboce pohnut“ obrázkem syrského chlapce na řecké pláži. K tomu, jak narůstá tlak na Britanii, aby přijala více uprchlíků, Cameron dodal, že Spojené Království by mělo naplnit svou „morální zodpovědnost“.
Syrská uprchlická krize a falešné „dělání něčeho“
Adam Johnson, Global Research, 6.9.2015
Netrvalo dlouho a všeobecné a plně oprávněné rozhořčení nad obrázkem mrtvého tříletého chlapečka bylo využito odborníky na „dělání něčeho“ k opravňování změny režimu v Syrii. Tahle parta „dělačů“ po nás chce, abychom „něco dělali“ s uprchlickou krizí a přitom „vyřešili větší problém“, který samozřejmě zahrnuje hlavně změnu režimu v Syrii.
USA shazovaly nad Severní Koreou mouchy nakažené morem
David Swanson, Veterans Today, 6.9.2015
Neměly by se Spojené Státy konečně omluvit? Stalo se to sice již před 63 lety ale protože vláda USA o tom nikdy nepřestala lhát, je to všeobecně známo jen mimo USA, a doma je nutné to prezentovat jako novinku.
Pan Ki-Mun připouští, že Rada Bezpečnosti OSN v Syrii zklamala
Chris McGreal, The Guardian, New York, 7.9.2015
Generální tajemník OSN naléhá na Rusko a  Čínu aby „dohlédly za obzor svých národních zájmů“ a přestaly blokovat návrhy, směřující k ukončení konfliktu.
Ředitelka MMF Christine Lagardeová navštívila Ukrajinu
nsnbc international, 7.9.2015
Ředitelka MMF přijela do Kyjeva v  pondělí. Ocenila skutečnost, že poprvé má možnost projednávat program MMF pro Ukrajinu přímo s ukrajinským presidentem Porošenkem.
Německo vyčlenilo 6 miliard Euro na řešení přílivu migrantů
Conor Gaffey, Newsweek, 7.9.2015
Vláda kancléřky Merkelové vyčlenila 6 miliard Euro (6.7 miliard dolarů) na vyřešení rekordního přílivu migrantů a uprchlíků do Německa. Německý zpravodajský server DW ohlásil, že koaliční vláda z rozpočtu na rok 2016 vyhradila 3 miliardy Euro (3.3 miliardy dolarů) na pomoc lidem, kteří do Německa přijdou z válkou poničených zemí jako je Syrie. Další 3 miliardy pak budou rozděleny mezi německé spolkové země a lokální vlády.
Rakousko plánuje ukončit přijímání migrantů z Maďarska a „vrátit se k normálu“
Michael Shields, Irene Preisinger, Reuters, 7.9.2015
Rakousko prohlásilo v neděli, že plánuje zrušení nouzových opatření, která od soboty umožnila tisícům uprchlíků přejít z Maďarska do Rakouska, a krok za krokem se „přiblížit k  normálu“. Rakousko zrušilo své náhodné hraniční kontroly poté, co snímky utonulého chlapečka  ukázaly Evropanům hrůzy, jakým čelí tito zoufalci při své cestě do srdce Evropy, hluboce rozpolcené v názoru na to, jak se s tímto problémem poradit.