Ukrajinská vládní koalice se po hlasování o změnách ústavy rozpadá

Ukrajinská vládní koalice se po hlasování o změnách ústavy rozpadá2. 9. 2015

 
Nevidíme žádné důvody proč dále setrvávat v koalici, informoval novináře Oleg Ljaško, šéf Radikální strany, po hlasování ukrajinské Nejvyšší rady.

„Je to společné rozhodnutí frakce Radikální strany, vystoupit z koalice a bylo přijato jednohlasně. Všichni toto rozhodnutí podpořili a výsledkem toho je, že Radikální strana nemůže být zastoupena ve vládě. Pro mne to osobně znamená, že se vzdávám své funkce”, řekl Valerij Voščevskij, vicepremiér ukrajinské vlády.

Ljaško řekl, že Radikální strana požaduje, aby vedení státu vyhlásilo referendum k otázce zvláštního statusu pro určité administrativní jednotky jako je Donbas.

Nový “Majdan” nebude dokud k němu nedá Západ zelenou

Dále Oleg Ljaško obvinil bývalé koaliční kolegy z toho, že v Nejvyšší radě byla fakticky vytvořena „protiukrajinská koalice” s účastí členů Strany regionů bývalého prezidenta Janukovyče..

“Včera se prakticky vytvořila nová koalice v parlamentu za účasti Strany regionů,” prohlásil Ljaško.

Podle Ljaška  jeho frakce  vystoupila z parlamentní koalice na protest proti ústavní novele a  přechází do opozice vůči současné vládě.

Porošenko vyhodil šéfa Radikální strany Ljaška z porady

Navzdory vystoupení Radikální strany z koalice, má ukrajinská vláda stále většinu v parlamentu.

“I bez 21 poslanců Radikální strany má vládnoucí koalice v parlamentu většinu,” řekl Stepan Kubiv, poslanec Porošenkova bloku.

Zbývající čtyři koaliční strany mají více než 270 členů ze 450členného zákonodárného sboru.
 
 

(rp,prvnizpravy.cz,hirlap,foto:arch. – Oleg Ljaško, šéf Radikální strany)