Válku na Ukrajině způsobili oligarchové a národ trpí!

2. 9. 2015  První zprávy

Asi 140  zraněných, tři mrtví, granát hozený do řad policie, to vše během protestu radikálních stran, fašistů, extrémních nacionalistů a  nacionalistických polovojenských organizací. Tento horor je neznámý v  civilizovaných zemích. 
 
Důležitým signálem toho dramatu v Kyjevě je viditelný posun Ukrajiny mimo civilizaci. Píše se v komentáři polského portálu Obserwator Polityczny.

Už  nemohou lhát svému vlastnímu národu a světu, nemohou mluvit o důstojné revoluci, Ukrajina jde do brutální občanské války a to nejen na jedné frontě.

V případě, že reforma vedoucí k decentralizaci země vede k  takové události, tak to znamená, že na Ukrajině jsou lidé, kteří dávají přednost zabíjení svých příbuzných na Donbasu, než aby s nimi komunikovali, že Ukrajina je hrozbou pro sebe, protože dnes se střílí na Donbasu, v Kyjevě hodí granátem do parlamentu – to je nejsvětější místo pro každý stát. Co se stane zítra? Nacionalistická polovojenská organizace vystřelila z hmoždíře na parlament? Pancéřové pěsti? Jak odpoví policie? Kulomety? No, a už máte Majdan. Mějte na paměti, že to co se stalo,  se může opakovat kdekoliv a kdykoliv.

Vše se dá pochopit, dokonce i nacionalismus – to není špatná věc, pokud není založen na xenofobii. Nicméně, myslí dnes někdo na Ukrajině na lidi? Ukrajinští “vlastenci” zaútočili granátem na policii, chránící  ukrajinský parlament, volený po posledním převratu.

Podstatou této akce je negace – pokus legalizovat puč, který uvedl do vedení země současné ukrajinské vedení. Pokud se v Kyjevě mohou házet granáty de facto do parlamentu, je to stejné jako vzpoura proti vládě oligarchů, podobná té na Donbase.  Jediný rozdíl je v tom, že na Donbasu byli povstalci k povstání dohnáni vládní silou. V Kyjevě, máme prostě Majdan 2.0, pak 2.1, 2.2 a tak dále, jak budou ochotni házet granáty na ukrajinský stát.

Vražedný granát v Kyjevě odpálil člen dobrovolnického praporu

O co jde dnes na Ukrajině? Vládu tvoří oligarchové, vláda bojuje na několika frontách. Zároveň srocuje lidi proti sobě – zničí sama sebe? Současnou genocidu na Donbasu je možné považovat za jaksi “oprávněnou” jen novým převyprávěním národně-historické a fašistické ideologie.

Před rokem, namísto posílání expedičních sborů na Donbas, ukrajinská nová vláda mohla uskutečnit federalizaci země. Ale vláda udělala vše proto, aby na mnoho dalších let zasela nenávist mezi obyvatele této obrovské země. Výsledky politiky vlády byly vidět i před kyjevským parlamentem v  představení s granátem.

Na základě realistického pohledu bychom měli zvýšit humanitární pomoc určenou pro Ukrajince na Ukrajině, připravit dostatečné zásoby na zimu, stejně tak se připravit na očekávanou první podzimní vlnu uprchlíků.

Nebude žádný mír a po  tom, co jsme viděli, nemáme žádnou záruku, že tato občanská válka není něco podobného co známe z Belfastu, kde dlouhá léta probíhall dramatický střet šokující civilizované lidi. V případě, že Ukrajinci budou chtít zničit svou zemi, nikdo a nic je nezastaví. Jen škoda, že tyto podivuhodní  a dobrosrdeční lidé, kteří pracují celý svůj život za almužnu, se nechávají vysávat pijavicemi!

Přijde den, kdy Západ požádá Rusko, aby stabilizovalo post ukrajinský prostor. Musíte přemýšlet o bezpečnosti ukrajinských jaderných zařízení v souvislosti s  událostmií, jako je tento granát hozený do parlamentu.

Zopakujme – mnozí čestní lidé na Ukrajině velmi trpí, válku způsobili oligarchové a jejich zájmy a národ, ten trpí!

(rp,prvnizpravy.cz,ObserwatorPolityczny,foto:arch.)