V Řecku bylo v kontejneru pro humanitární pomoc objeveno množství zbraní a munice

10. 9. 2015    zdroj
Doplněno!   AENews
Proč o tom nikdo neinformuje?


Už je to tady? Za uprchlíky do Evropy následuje hned po nich i jejich nádobíčko? Řecká pobřežní stráž zadržela před několika dny loď se syrskou a egyptskou posádkou plující pod bolívijskou vlajkou, která obsah nákladu své lodi deklarovala jako humanitární pomoc pro uprchlíky, což bylo v rozporu s dokumentací nákladu, která uváděla nábytek a stavební materiál, což není typické pro humanitární pomoc. Celníci tak pojali podezření a při kontrole kontejnerů se nestačili divit. Našli v nich kromě nábytku a stavebního materiálu i 5,000 brokovnic policejního a military typu různých verzí s dlouhou, ale i se zkrácenou hlavní (tzv. karabiny, zřejmě americké Remington Anti-Riot a Military verze, ale takhle z videa to nelze přesně určit), dále půl milionu 9mm nábojů americké značky Yavex a další neupřesněný kontraband [1].

Guns-seized-hellenic-coast-guard-4.jpg

 Americké 9mm náboje nalezené v kontejneru

Náklad celé lodi nyní budou zkoumat celníci, práce jim potrvá až dva týdny, než zkontrolují všechny kontejnery na lodi. Posádka lodi byla vzata do vazby. Loď vyplula z Turecka a mířila podle vyšetřovatelů do válkou zmítané Libye, ovšem podle řeckých médií to není jisté a loď mohl mířit i na některý z řeckých ostrovů anebo do Itálie, protože loď byla zadržena nedaleko Kréty a posádka nyní mění verze příběhu vyšetřovatelům. Turecko pro změnu tvrdí, že zbraně byly určeny pro policejní složky v Súdánu.

Loď ale současně vezla i stavební materiál do Libye a také nábytek a Řekové pojali podezření, že by zbraně mohly skončit v Libyi a ne v Súdánu [2]. Zbraně totiž byly ukryty na dně kontejnerů pod nábytkem a není jasné, proč Turecko k zásilce do Súdánu najalo loď s podivnou minulostí a mnoha zákazy v Evropě kvůli nezpůsobilosti k plavbě ve vodách EU, která navíc vezla stavební materiál a nábytek nejprve do Libye. Dovoz zbraní do Libye zakazuje mezinárodní embargo, ale vzhledem k tomu, že loď vyplula z Turecka s americkými zbraněmi a municí, není jasné, kdo za vysláním lodě doopravdy stojí.

greece-weapons-cargo-libya-isis.jpg
                            Vojenské brokovnice schované pod nábytkem

Toto není první přešlap Erdoganovy turecké vlády. Kurdové dlouhodobě obviňují Ankaru, že dodává americké zbraně Islámskému státu a frontě Al-Nusrá (odnož Al Kajdy) nejn v Sýrii, ale i v Libyi a řecká média spekulují, že dodávka měla skončit u odnože ISILu v Libyi v okolí Sirty, která si říká „Libya Dawn“ (Úsvit Libye). Humanitární pomoc je to tedy vskutku zajímavá. Mimochodem, 5 tisíc brokovnic, to je přesně tolik, kolik uprchlíků má nově přijmout Česko podle těch nových povinných kvót na přijímání uprchlíků. 2,000 dobrovolně a 3,000 nově podle povinných kvót. Možná s těmi brokovnicemi chtěli střílet i do českých policistů a občanů. Jedno je ale jisté, americké zbrojovky jedou na plné obrátky, dolary se točí a dokud budou trvat války a konflikty, firmy jako Yavex nebo Remington budou mít o kšefty postaráno.