Velvyslanec USA v Rusku John F. Tefft se prošel na shromáždění opozice v Marinu

21. 9. 2015   zdroj
Ačkoliv se americký diplomat velmi snažil ztratit se v davu, média se zajímala, proč se na této akci objevil.


Shromáždění opozice v Marinu se dnes (20. září 2015) vyznačovalo nejen malým množstvím shromážděných, kteří přišli podpořit členy opozice, ale i příchodem amerického velvyslance v Rusku Johna F. Teffta. Ačkoliv se americký diplomat velmi snažil ztratit se v davu, média se zajímala, proč se na této akci objevil. Odpověď byla krátká – přišel se podívat na rozvoj demokracie v Rusku a posoudit její rozsah.

Rozsah však nebyl příliš velký: zpočátku policie napočítala celkem 500 účastníků shromáždění, později se počet zvýšil na několik tisíc. Ale nehledě na to, s orgány hlavního města dohodnutá akce opozice v Marinu přece jen nepřilákala 40 tisíc účastníků, které ohlašovali organizátoři.

Mnozí z těch, kteří přišli, uváděli, že během vystoupení recitovali vůdci opozice z jeviště, a to zejména ženy, básně, což se velmi podobalo ne shromáždění ale večeru poezie v Marinu. Leitmotivem celého večera byla výzva “Za odvolatelnost vlády”. Jak je uváděno, všechno proběhlo klidně a k ohlášené 19. hodině byla akce zcela ukončena.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová