“Prohraná věc, pánové!”

21. 9. 2015    zdroj
Dlouho před začátkem shromáždění v Marinu dala řada politiků přednost veřejnému zřeknutí se účasti. Dokonce i účastníci Demokratické koalice prohlásili, že nemají nic společného s akcí, aktivně inzerovanou exporadcem gubernátora Kirovské oblasti Alexejem Navalnym.

Vůdce “Občanské iniciativy” Andrej Něčajev vyrukoval několik hodin před shromážděním s podrobným stanoviskem v Živom žurnale o tom, proč nepůjde na akci v Marinu.

Ignoroval shromáždění ze dvou důvodů: koncepčního a organizačního. Prvním z nich je nejvíce kritizovaná část akce, její hlavní heslo, “Za odvolatelnost moci”:

Aby bylo shromáždění skutečně masové, jsou nyní všeobecně nutná sociální a ekonomická hesla, která se budou týkat zájmů širokých vrstev obyvatelstva, jehož životní úroveň v důsledku krize klesá. Ale tento program zřejmě nechávají organizátoři shromáždění komunistům, přestože právě liberálně-demokratické křídlo může nabídnout konstruktivní nápady ohledně toho, jak překonat v zemi krizi.

Organizační důvod je v podání Něčajeva mnohem prozaičtější: místo aby se upevňovala demokratická opozice, proběhla v Marinu akce z osobní iniciativy Alexeje Navalnovo.

Jak se ukázalo, dokonce i vůdci PARNASu, základní strany “demokratické koalice”, se dozvěděli o shromáždění z médií. Naše strana “Občanská iniciativa” však byla připravena konání shromáždění podpořit. Bohužel, my, potenciální spojenec, nejen že jsme nebyli přizváni k účasti, ale dokonce bylo odmítnuto posoudit naši žádost o poskytnutí tribuny pro vystoupení zástupce strany. Shromáždění se zjevně stává “večírkem” příznivců Alexeje Anatoljeviče, organizovaným jeho strukturou FBK (Fond boje s korupcí).

Eduard Limonov zase poznamenal, že na tuto akci připadl velmi nevhodný den.”Základní téma Navalnovo – “boj proti korupci”. A právě včera byla zatčena celá skupina vyšších úředníků v čele s hlavou Republiky Komi, úřady je zatkly,” píše politik a publicista.

Jedná se již o druhého v pořadí vedoucího v křídle gubernátorů, který byl orgány zatčen v letošním roce. Kolik gubernátorů zatkl Navalnyj? To je to, v této oblasti již dlouhou nemá co dělat, potřebuje opustit tuto problematiku, vypadá arogantně v této roli, sám byl dvakrát odsouzen za podvod. Bojovník, že?

“Někdo na shromáždění do Mitina přijde, vždy jsou fanatici, s planoucíma bláznivýma očima, připravení věřit na parohaté idoly, na absurditu, na nesmysly, na všechny možné bludy, pokračuje politik. Tito přijdou. Shromáždí se, ale i jich bude tentokrát méně. Němcov nebyl zabitý přece včera, není žádný důvod k zostření situace. Kostroma je ukazatelem nicotnosti toho, co se děje. Prohraná věc, pánové! Neobratní v politice jako sloni v porcelánu, hloupí do takové míry, že si k volbám v ruské provincii přivlekli Američany, aby vůči sobě rozpoutali nenávist!”.

Dalším politikem, který nejlakoničtěji ukázal svůj negativní postoj ke shromáždění v Marinu, byl Michail Kasjanov – předseda strany PARNAS se na akci zkrátka a dobře neukázal.

Mimochodem, i přes zjevně negativní ohlas na shromáždění “Za odvolatelnost moci” v sociálních sítích, záviděníhodný mediální zdroj Alexeje Navalnovo udělal své: pozvání na akci se okamžitě rozletělo po runetu, zdálo se, že ulice Pererva nepojme všechny, kteří chtějí podpořit ještě včera nicky opozice. Ve skutečnosti se mohutná, podle žádosti orgánům Moskvy, akce, namísto velkého shromáždění 40 tisíc lidí, změnila na malou “block party” v Marinu.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová