Z. Bakala neudělá krok rovně

3.9.2015  Vaše věc

Před necelým měsícem Bakala prostřednictvím médií informoval veřejnost o tom, že téměř 44 tisíc bytů, které získal společně s privatizací minoritního podílu OKD, prodá britské společnosti Round Hill Capital, která je vnímána jako seriózní majitel a správce nemovitostí.

Round Hill Capital bude však pouze minoritním vlastníkem RPG bytů a bude se podílet na správě bytů. Majoritním vlastníkem RPG bytů se stane lucemburská firma vzniklá teprve letos v červenci a mající údajně vlastnickou strukturu složenou z institucionárních investorů. Dnes je tedy vše jinak, než bylo ještě před měsícem, a bylo by zajímavé vědět, jaká bude ve věci RPG bytů situace za měsíc…

Také by bylo dobré vědět, jak tyto Bakalovy triky s převody majetku hodnotí jeho přátelé Sobotka a Kalousek či to, proč ministr financí Babiš nevyvíjí absolutně žádné úsilí vedoucí ke zrušení smlouvy na prodej minoritního podílu státu v OKD, když Z. Bakala nesplnil jednu z podmínek této smlouvy, a sice tu, že zájemcům z řad nájemníků odprodá byty, které získal v privatizaci minoritního podílu OKD, a to za ceny pro nájemníky velmi příznivé.

Zatím není známo, že by někdo z majitelů bytových domů v ČR podal na Z. Bakalu trestní oznámení kvůli nedovolené veřejné podpoře, která se uskutečnila prodejem bytů z rukou státu do rukou soukromé společnosti za okasní, podhodnocenou cenu. Takový krok některého z Bakalových konkurentů by, pokud by soud rozhodl ve prospěch žalobce, už donutil A. Babiše, aby smlouvu o prodeji minoritního podílu OKD zrušil.

Celý případ kolem Z. Bakaly a RPG bytů je třeba dále sledovat.