BBC: Země z Perského zálivu posilují dodávky zbraní syrským „rebelům“

11.10.2015  BBC
Saúdská Arábie odpovídá na ruské vojenské útoky v Sýrii posilováním dodávek smrtících zbraní třem skupinám syrských rebelů. Uvedla to televize BBC s odkazem na saúdského vládního činitele.

„Dobře umístěný“ zdroj řekl, že dodávky moderních řízených protitankových střel nepůjdou teroristickým organizacím Islámský stát a Al-Nusra, které Saúdská Arábie sama vyzbrojovala a financovala, ale organizaci Jaish al-Fatah, Svobodné armádě Sýrie a Jižní frontě. 

Nejmenovaný činitel dodal, že Katar a Turecko pomohly udržet saúdskou podporu sunnitským rebelům bojujícím proti ISIS a Basharu Asadovi. Saúdský činitel také nevyloučil dodávky raket země-vzduch pro sestřel letadel.

Další nejmenovaný činitel ze země Perského zálivu vyjádřil obavy, že ruský zásah v Sýrii spustí nový džihád a opakování ruské intervence v Afghánistánu v 80. letech minulého století. Stejný zdroj také novinářům řekl, že během Valného shromáždění OSN v New Yorku arabští diplomaté varovali ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Rusko vytváří v Sýrii „Frankensteina,“ který přivede do země velký počet džihádistů s cílem osvobodit Sýrii od Rusů, Íránců a Hizballáhu. Zároveň ale dodal, že na ruské útoky nebyla ze strany Západu učiněna žádná reakce.

Zdroj: BBC
Foto: Reuters

Překlad: WertyzReport