„Největší protest, jaký tato země zažila za roky“ – čtvrt milionu Němců proti Obamově dohodě o „volném obchodu“

11.10.2015  AC24

Když přijde na oficiální a mediální názory na Obamovy korunní obchodní „úspěchy“ s Transpacifickým partnerstvím (TPP) a Transatlantickým obchodním a investičním partnerstvím (TTIP), tak jsou stranické linie jednotné. Jak už jsme uváděli před tím, Barack Obama obyvatelstvo ujistil, že tyto dohody budou úžasné pro každého.

Obama vítající tuto dohodu řekl:

„Kongres a Americký lid budou mít měsíce na to, aby si přečetly každičké slovo,“ než podepíší tuto dohodu, která znamená zisk pro všechny strany.

„Jestli se tuto dohodu podaří dostat na můj stůl, tak to bude pomoc pro podniky, aby prodávaly více zboží a služeb Made in America po celém světě a pomůžeme více americkým pracovníkům, aby mohli konkurovat a vítězit.“

I chór mainstreamových médií na podporu těchto obchodních ujednání je ohlušující: zde je pár ukázkových nadpisů z tohoto pondělka:

  1. Time Magazine: “Pacifická obchodní dohoda je dobro pro US a pro Obamův odkaz”
  2. The Washington Post: “Transpacifické partnerství je obchodní dohodou hodnou oslavy”

Zdaleka méně populární odporující názor je ten, který jsme tu opakovaně prezentovali, že jako u všech dalších dohod o „volném obchodu“, do nichž US od II. světové války vstoupily, došlo ve skutečnosti k naprostému opaku: výsledek bude ten, že US obchodní deficit (který s výjimkou petroleje je zase zpět na rekordní výši) se opět zvýší, a spatříme, jak ještě více pracovních míst a více podniků uteče do zámoří, čímž se vysvětlí i to utajování a zrychlený průběh při schvalování TPP a TTIP v Kongresu.

A zatímco US obyvatelstvo více zneklidňuje to, co bude mít zítra na sobě Caitlyn Jenner, než plány Washingtonu pro budoucí světový obchod, a tak ve své reakci na schválení první části obchodní dohody mlčí, když jim korporátní média neřeknou, co mají k TPP cítit, kromě toho, že je ujišťují, jak všechno bude ohromné, i když se miliony dobře placených míst záhadně přemění na pomocné kuchaře – tak naopak v jiných zemích se proti obchodním zájmům globalistů znamenajícím přínos je pro hrstku korporací lidé staví.

Takovýmto případem je Německo, kde dnes Berlínem pochodovaly statisíce lidí na protest proti plánované dohodě o „volném obchodu“ mezi Evropou a Spojenými státy, o které říkají, že je anti-demokratická a sníží bezpečnost potravin a práce i standardy životního prostředí.

Kritici TTIP se obávají, že povede v Evropě ke zhoršení ochrany se snížením standardů bezpečnosti spotřebitelů, potravin a zdraví nebo ke snížení práv zaměstnanců až na americkou úroveň. Evropské národy mají přísnější regulace u věcí jako geneticky modifikované potraviny nebo zaměstnanecké výhody než US. Je tu rovněž nespokojenost s tajnůstkářskou povahou vyjednávání, která vyvolává skepsi s nejhoršími předpoklady o dokumentu, který z toho nakonec vzejde.

Organizátoři z aliance environmentalistických skupin, charit a opozičních stran tvrdili, že se demonstrace proti dohodám o volném obchodu se Spojenými státy a s Kanadou účastnilo 250 000 lidí, tj. daleko více, než se očekávalo.

Podle organizátorů se v Berlíně shromáždilo až 250 000 protestujících.

„To je největší protest, jaký tato země zažila za spoustu a spoustu let,“ řekl protestujícím ve své řeči ředitel občanského hnutí Cmapact Christoph Bautz.

Podle Reuters „vzrostl v Německu za poslední rok odpor k tzv. Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP) s tím, jak se kritici bojí, že tento pakt předá přílišnou moc velkým nadnárodním společnostem na úkor spotřebitelů a pracujících.“

Lidový hněv se zjevně soustřeďuje na plíživé vtírání korporací do každičkého kouta planety:

„Co mě nejvíce trápí, je to, že nechci, aby se oslabovaly naše spotřebitelské zákony,“ řekl Reuters TV Oliver Zloty. „A nechci tu mít diktaturu žádných společností.“

Dalším dělá nejvíce starostí tajnůstkářství kolem této dohody a jejího vyjednávání: „Dieter Bartsch, zástupce šéfa parlamentní skupiny Strany levice, který se demonstrace zúčastnil, řekl, že mu dělá starost nedostatek transparentnosti obklopující tyto rozhovory. „My rozhodně potřebujeme vědět, co by se mělo podle očekávání rozhodnout,“ řekl.

Jak dodávají Deutsche Welle, EU a US mají v úmyslu tato jednání, která začala v roce 2013, uzavřít někdy příští rok. Příští kolo vyjednávání je stanoveno, že začne koncem tohoto roku. Jakmile bude TTIP hotová, vytvoří největší světovou zónu volného obchodu pokrývající asi 800 milionů spotřebitelů.

Kampanisté jsou zvláště znepokojeni ustanoveními v dohodě, která by společnostem dovolovala žalovat vlády u speciálních tribunálů. Takovéto uspořádání, mají obavy, by vedlo k erozi ochrany zaměstnanců a prostředí, když přívrženci TTIP takovéto nápady zavrhují a argumentují, že dohoda posílí ekonomiku EU odstraněním tarifů a vytvořením společných standardů.

Gerhard Handke, který vede Federaci německého velkoobchodu, zahraničního obchodu a služeb, řekl DW, že TTIP by dokonce takovéto standardy posilovalo. Evropu, vysvětloval, brzy zastíní další ekonomičtí hráči jako Indie a Čína. „Teď je čas stanovit standardy dříve, než je později nadiktují jiné země,“ řekl. „Jinak jednoho dne ty standardy bude stanovovat Asie, aniž by se nás kdokoliv ptal, co si o tom myslíme.“

Ale ti shromáždění v Berlíně mají velice odlišný názor. „Už jsme tyto sliby slyšeli před tím, tyto sliby práce a prosperity a růstu,“ křičel do mikrofonu v sobotu odborář Larry Brown z Kanady– která s EU vyjednává podobnou obchodní dohodu – přičemž demonstranti tleskali a skandovali, čemuž přihlíželo několik policistů. „Lžou. Je nutno je zastavit.“

* * *

Je divné, že na straně US kromě okrajových médií tyto obavy sdílí jen málokdo.

Avšak v Německu pochodující bušili do bubnů, vyzrazovali tajemství a mávali transparenty s nápisy „Yes we can – Stop TTIP“ – Ano, můžeme – Zastavit TTIP.

Jak Reuters dodala, míra odporu „vládu kancléřky Angely Merkel překvapila a zdůraznila, s jakým se potýká problémem, když chce tu vlnu obrátit ve prospěch té dohody, o níž její přívrženci tvrdí, že vytvoří trh pro 800 milionů a poslouží jako protiváha k ekonomické mohutnosti Číny.“

A zrovna tak, jako v US, vláda spěchá, aby utlumila lidový odpor před tím, než bude tato dohoda zmařena:

Ministr hospodářství Sigmar Gabriel v celostránkovém dopise vydaném v sobotu několika německými novinami varoval před „šířením paniky“.

„Máme šanci stanovit nové a dobré standardy pro rostoucí globální obchod. S ambicemi pro standardy pro životní prostředí a spotřebitele a za férových podmínek pro investice i pracující. To musí být naším cílem,“ napsal Gabriel.

„Férová a důkladné dohoda o volném obchodu pomůže Evropě s růstem a prosperitou. Měli bychom se aktivně účastnit na tvorbě pravidel světového obchodu zítřka,“ uvedl v prohlášení šéf Federace německého průmyslu BDI Ulrich Grillo.

Podniky doufají, že obchodní dohoda na obou březích Atlantiku přinese přes 100 miliard $ přínosů.

Což je přirozeně žargon pro snižování nákladů a propouštění znamenající nárůst ziskovosti a majetku akcionářů.

US veřejnost zatím zůstává k obavám před TPP a TTIP zachvacujícím planetu netečná; a my očekáváme, že to vydrží až do příštího velkého kola propouštění, které zasáhne US, zrovna v době, kdy NBER už přizná, že země je nejméně posledních 6 měsíců v recesi.

Překlad: Miroslav Pavlíček
Zdroj: zerohedge.com